Plastic Soupman kitesurft voor statiegeld

Kitesurfers in actie tijdens het kite event Red Bull Megaloop Challenge. Beeld ANP
Kitesurfers in actie tijdens het kite event Red Bull Megaloop Challenge.Beeld ANP

De teller van zijn petitie stond gistermiddag, even voor vijven, op 49.945 handtekeningen. “50.000 haal ik dus vandaag wel”, zegt Merijn Tinga alias de Plastic Soup Surfer. Tinga is een man met een missie: stop alle plastic soup.

Daartoe bouwde de bioloog/kunstenaar al in 2014, met strijkijzer en gasbrander, zijn eigen kitesurfplank van plastic strandafval. “Alle plastic die ik in een maand tijd had gevongen tussen slechts twee strandpalen: Tien kilo! Kan je nagaan hoeveel er per jaar aanspoelt”, zegt hij.

In dat jaar was hij nog vooral bezig met ‘bewustwording van het publiek’. Hij surfte met zijn plastic soup-plank van Knokke naar Duitsland, met alle publiciteit die bij zo’n recordpoging hoort. Tinga kwam helaas niet verder dan Ameland (“De plank was te zwaar”), maar het onderwerp stond op de kaart.

Statiegeld op wegwerpflesjes

Vorig jaar was zijn missie in een nieuwe fase beland, die van de ‘gedragsveranderende actie’, zoals hij dat zelf noemt. Daarvoor surfte Tinga in september naar Engeland. Nu was er een petitie aan zijn surftocht gekoppeld: wie op de website van de Plastic Soup Surfer zijn handtekening zette, sprak zich uit vóór statiegeld op wegwerpflesjes. Want daar zit goeddeels het plastic soup-probleem, vindt Tinga. “Jaarlijks belanden 50 miljoen van die flesjes in het milieu. Statiegeld is hét middel is om dat te voorkomen.”

Hoewel ook deze laatste surftocht jammerlijk mislukte (‘Ik was vlak voor de Engelse kust toen de wind opeens wegviel”) was de petitie een succes. Op 14 februari overhandigt de Plastic Soup Man de handtekeningen aan de Tweede Kamer. Die vergadert twee dagen later over statiegeld. Tinga: “Het is, met de verkiezingen in aantocht, nu of nooit. Ik heb de motie al klaarliggen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden