Plastic pletten is niet groen maar wel handig

Veel droog gekraak, geritsel, geknisper en een incidentele vloek, zo klinkt plasticrecycling bij uw verslaggever thuis. Drie lege verpakkingen en de zak is alweer vol. Je drukt de boel een beetje aan en hij veert vrolijk terug. Bij vuilnisbakkenfabrikant Plettum moeten ze niets hebben van al die weggegooide lucht. Met het apparaat plet je de afvalhoop elke keer dat je er iets bijgooit. Ei van Columbus of sta-in-de-weg?

De Plettum bestaat uit twee vuilnisbakken die over elkaar heen zijn geschoven. Met de bovenste bus druk je op de bodem van de onderste bus, het liefst elke keer nadat je er afval in hebt gegooid. Er komt een vlaag lucht uit het deksel, de bovenste bus veert terug en het plastic in de vuilnisbak is platter dan toen het erin ging. In een zak van 25 liter gaat zo makkelijk 60 liter plastic afval, claimt het bedrijf.

Hoewel de Plettum is ontworpen om plastic in weg te gooien, kan er ook restafval in. Bedenker Jaco van Daalen: "Niet elke gemeente zamelt plastic apart in. Mensen die hun plastic bij het restafval gooien, kunnen dat met de Plettum ook compacter maken." Hij verwacht niet dat een geplette zak restafval viezer uit het apparaat komt dan een geplette zak plastic. "Dat hangt van het afval af. Als mensen halfvolle yoghurtpakken en voedsel weggooien, wordt het met de Plettum wel een smerige boel ja."

Jan-Henk Welink, secretaris van het Kennisplatform Duurzame Grondstoffen aan de TU Delft, bevestigt dat er met de Plettum twee keer zoveel afval in de zak kan. "Misschien nog wel meer, afhankelijk van hoe je het in de vuilnisbak gooit. Bij plastic flessen is het altijd beter om de dop eraf te halen zodat de lucht eruit kan. Waarschijnlijk veert het plastic de eerste paar keer dat het wordt geplet nog wel terug, maar uiteindelijk blijft het wel plat." Voor de verdere verwerking maakt zo'n compacte afvalzak niets uit. In de vuilniswagens die de containers legen, zit ook een pletmechanisme dat het plastic samenperst voordat het wordt vervoerd, zegt Welink. "De Plettum maakt het transport van plastic afval dus niet milieuvriendelijker of efficiënter."

Van Daalen bevestigt dat de vuilnisbak het consumenten vooral makkelijker moet maken hun plastic afval op een nette manier op te ruimen. Verder is er niet zoveel groens aan het apparaat. De klep is van gerecycled materiaal, maar daar houdt het wel zo'n beetje op. De olie in de geurpatronen, die de lucht uit de persbeweging een citroengeur meegeeft, is een chemisch goedje. De vuilnisbussen zelf zijn van gloednieuw geborsteld roestvrij staal.

Toch vindt Welink het wel wat waard dat de Plettum het makkelijker maakt voor consumenten om plastic te recyclen. "Iedereen wil wel recyclen maar niemand wil er moeite voor doen. Er zijn onbemande tankstations waar je 24 uur per dag kan tanken en er zijn avondwinkels voor wie 's avonds nog boodschappen wil doen. Maar als je wilt recyclen, moet je wachten op een bepaalde dag van de week óf een eind lopen naar de plasticbak. Alles wat het makkelijker maakt om te recyclen, juich ik toe."

Een recensie op de website afvalcontainer.nl is gematigd positief over de Plettum. Hoewel de meegeleverde afvalzakken niet goed om de opening van de vuilniszak passen en het deksel nogal stroef van de bak af gaat, werkt het pletmechanisme wel. De reactie op dat artikel van ene Claudia is echter vernietigend. Ze vindt het apparaat veel te duur in verhouding tot de functionaliteit: "De bijbehorende zakken zijn veel te klein en het pletten kun je in praktijk net zo goed zelf. De grootste miskoop in tien jaar."

Wie wel plastic wil recyclen maar geen ruimte of geld heeft voor de Plettum, kan wachten op de Flessenpletter, een elektrische vacuümpomp voor plastic flessen. Het idee van ontwerpers Jan Hoekstra en Thijs Feenstra werd dit jaar genomineerd voor Duurzame Dinsdag. De flessenpletter moet binnen een jaar op de markt zijn en gaat waarschijnlijk niet meer kosten dan 30 euro.

Rest de vraag of je een apparaat nodig hebt voor het in elkaar frommelen van bakjes en flessen.

De Plettum is verkrijgbaar in drie kleuren en kost 229 euro. Vier rollen met Plettum-vuilniszakken kosten 19,95 euro. Meer informatie staat op www.plettum.nl, daar is ie ook te bestellen. Meer info over de flessen-pletter is te vinden op www.pezy.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden