Plastic apart inzamelen is populair, maar ook betwist

Een berg met plastic afval in Amersfoort. Het is een van de gemeenten die kozen om ook dit afval gescheiden in te zamelen. (ANP)

Eindhoven viert vandaag dat zij de 200ste gemeente is die burgers plasticafval laat scheiden. Of dit tot de meeste milieuwinst leidt, is de vraag.

Het apart inzamelen van plastic is populair bij veel gemeenten en wordt gestimuleerd door de overheid. Lokale overheden die dit niet doen, menen echter dat het laten scheiden van plastic door afvalverwerkingsinstallaties, milieuvriendelijker is én minder inspanning kost.

In 2012 moet Nederland 42 procent van het plastic huisvuil recyclen, zo sprak de overheid in 2008 met gemeenten en verpakkingsindustrie af. Minister Cramer (milieu) sprak een sterke voorkeur uit voor het scheiden van plastic bij de bron: de burger moet het plastic van het restafval scheiden, de gemeente zamelt dit vervolgens in.

Niet iedereen binnen de verpakkingsbranche staat echter achter deze methode. De Vereniging Kunststofverpakkingen Nederland en de Stichting Ecoverpakkingen menen dat zogeheten ’nascheiding’ beter is, een methode waarbij de consument alleen glas en papier van het restafval scheidt. Een machine sorteert vervolgens het restafval.

Uit onderzoeken van TNO en PricewaterhouseCoopers bleek dat nascheiding leidt tot een daling van de uitstoot van broeikasgassen, doordat het veel nauwkeuriger alle soorten afval kan recyclen. Er moet bij nascheiding wel veel bruikbaar materiaal in het huishoudelijk afval zitten . Als de burger dat plastic gescheiden aanbiedt, is het niet meer interessant.

Ook is nascheiding goedkoper. Nederland telt alleen op dit moment slechts twee installaties die afval achteraf kunnen scheiden. Het bedrijfsleven heeft toegezegd mee te willen betalen aan de bouw van nieuwe centrales. Als er voldoende zijn, hoeven mensen ook de frisdrankflessen (de PET-flessen) niet meer apart te houden. Daarbij hoeven gemeenten minder vrachtwagens in te zetten om al die verschillende soorten afval op te halen.

Onder druk van de Tweede Kamer stemde minister Cramer in 2008 er mee in dat gemeenten die dat willen ook mogen kiezen voor nascheiding. Dit jaar moeten alle gemeenten aangeven hoe ze plastic gaan inzamelen. De gemeente Groningen was de eerste die liet weten voor nascheiding te kiezen, omdat wordt verwacht dat het rendement daarbij hoger is én het geen extra inspanning van de inwoners vergt.

Maar de meeste gemeenten kiezen toch voor datgene waar de burger al aan gewend is: het vooraf scheiden van afval zoals glas, papier, gft en nu dus ook plastic.

Vandaag wordt in Eindhoven in bijzijn van minister Cramer gevierd dat in september ook hier deze is gemaakt. De eerste ervaringen zijn positief, meldt de gemeente. Er wordt meer opgehaald dan verwacht; omgerekend zo’n 5 kilo plastic per jaar per huishouden.

Een berg met plastic afval in Amersfoort. Het is een van de gemeenten die kozen om ook dit afval gescheiden in te zamelen. ( FOTO LEX VAN LIESHOUT, ANP )
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden