Plasterk wil samenwerking met NSA 'uitdeuken'

Minister Ronald Plasterk van binnenlandse zaken Beeld anp

Nederlandse geheime diensten mogen voortaan pas met buitenlandse zusterorganisaties samenwerken en getapte meta-informatie over Nederlanders uitwisselen nadat de minister daar schriftelijk toestemming voor heeft gegeven. De criteria voor een samenwerking komen bovendien in de wet.

Dat kondigde minister Ronald Plasterk van binnenlandse zaken aan in een debat over het afluisteren door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Het kabinet wil daarmee meer grip krijgen op het verstrekken van metadata aan het buitenland. Dat zijn gegevens over het telefoon- en e-mailverkeer.

Onlangs bleek dat Nederlandse diensten 1,8 miljoen metadata hadden getapt van Nederlanders en die hadden gedeeld met de Amerikanen. Plasterk kwam daardoor nog even in politieke problemen, omdat hij had gezegd dat de NSA die data zelf had verzameld en dat was onjuist.

Plasterk en zijn collega van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert benadrukten dat internationale samenwerking tussen geheime diensten erg belangrijk is voor de veiligheid van mensen. Door een goede samenwerking zijn volgens Plasterk de afgelopen 10 jaar geen grote aanslagen meer geweest in Europa.

Temmen van 'ongebreidelde verzamelwoede'
De Tweede Kamer heeft grote zorgen over de "ongebreidelde verzamelwoede" van de Amerikanen, die vorig jaar onthuld is door de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden. Daaruit bleek dat de NSA bevriende staatshoofden bespioneert en gegevens verzamelt van miljoenen burgers van bondgenoten.

Volgens Plasterk heeft het vertrouwen in de Amerikanen een deuk opgelopen, maar is het wat hem betreft "uitdeuken en doorrijden". Hij wees erop dat de Amerikaanse president Barack Obama zijn best doet om de balans tussen veiligheid en privacy te herstellen. De SP gaat ervan uit dat de Amerikanen zich niet zullen houden aan de normen van Nederland en hun gang blijven gaan onder het mom van terrorismebestrijding.

Verder meldden de ministers dat de algemene inlichtingendienst AIVD en de militaire inlichtingendienst MIVD mogelijk onder één dak worden ondergebracht. Een samengaan van de twee diensten ligt niet in het verschiet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden