Plasterk wil moord op Theo van Gogh nogmaals onderzoeken

Een herinnering aan Theo van Gogh Beeld anp
Een herinnering aan Theo van GoghBeeld anp

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) wil toch dat er opnieuw gekeken wordt naar de moord op Theo van Gogh. Dat schrijft hij aan de Tweede Kamer. Het gaat dan speciaal om de periode na de moord, die moet worden bekeken. 'Ik wil helderheid op alle fronten', aldus de bewindsman.

Het handelen van de inlichtingendienst AIVD tot en met 2 november 2004, de dag waarop Theo van Gogh werd vermoord, is door de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) uitputtend onderzocht, schrijft hij. Maar 'gezien de grote maatschappelijke impact van deze gebeurtenis en de vragen die er kennelijk nog leven over het handelen van de AIVD in dezen na 2 november 2004' zal hij de CTIVD vragen dit nu ook nog te onderzoeken.

Handlangers
Hoofdofficier van justitie Frits van Straelen, die officier van justitie was in de zaak tegen dader Mohammed B., zei onlangs in het programma 'Dossier EenVandaag' opnieuw dat er aanwijzingen zijn dat B. is geholpen met de route, een vuurwapen en geld. Hij heeft zijn ernstige vermoedens over het bestaan van handlangers van Mohammed B. al tijdens de strafzaak in 2005 uitgesproken. Maar bruikbaar bewijs was er niet.

Debat
Op verzoek van Geert Wilders (PVV) en Ronald van Raak (SP) zou er ook een debat in de Tweede Kamer komen over de kwestie, maar op hun verzoek is dat nu van de agenda gehaald. Ze willen eerst de uitkomsten van het onderzoek van de CTIVD afwachten, zei Wilders vandaag.

Doofpot
Van Raak vroeg in 2008 al heropening van het onderzoek aan. Hij is blij 'dat de regering de zaak serieus neemt en de ban op het onderzoek na 10 jaar opheft. Ik hoop dat de CTIVD de geur van doofpot rond deze zaak kan doen verdwijnen.'

Ook VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff wijst erop dat er mist was blijven hangen en het alleen daarom goed is dat er nader onderzoek komt.De CTIVD komt nog met een invulling van het onderzoek, zei Hilde Bos, secretaris van de commissie in een reactie. 'De opdracht is nu vrij breed. We kijken ook naar de vragen die er nog leven', zei ze. Volgens haar kan het onderzoek op korte termijn beginnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden