Plasterk wil kostenefficiënt referendum

Minister Plasterk in de Tweede Kamer. Beeld anp
Minister Plasterk in de Tweede Kamer.Beeld anp

Het GeenPeil referendum van zes april volgend jaar gaat de belastingbetaler een flinke som geld kosten. Maar over hoeveel er precies voor moet worden uitgetrokken, is nog geen overeenstemming.

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken wil er niet meer dan 25 miljoen aan besteden: 5 miljoen voor de Kiesraad en twintig voor de organisatie van de volksraadpleging. Die organisatie is in handen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), die er in een brief op wijst dat de kosten voor de organisatie ongeveer gelijk zullen zijn aan die van de laatste Tweede Kamerverkiezingen en ramen dat op 42,2 miljoen.

Plasterk vindt dat het referendum het beste kostenefficiënt kan plaatsvinden en schrijft in een brief aan de Kamer dat het prima is als er wat minder stemlokalen worden ingericht, zoals ook het geval was bij de Europese Parlementsverkiezingen. Bovendien zijn er volgens hem minder mensen nodig voor het tellen van de stemmen en hoeven er geen uitgebreide kandidatenlijsten worden gedrukt. Maar het is volgens de minister niet nodig bij een referendum 'voluit' te gaan. "Het moet reëel toegankelijk en goed georganiseerd zijn", aldus Plasterk.

De VNG stelt voor om de Algemene Rekenkamer als onafhankelijke partij te vragen om een precieze berekening te maken van de kosten van het referendum en het meningsverschil te beslechten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden