Plasterk vraagt VS voorzichtig om opheldering

Minister wil relatie met Amerikanen in afluisterkwestie niet op de spits drijven

Veel duidelijker kon het verschil niet zijn. Op de dag dat Duitsland een nieuw regeerakkoord presenteerde met een paragraaf antispionagemaatregelen, stuurde minister Ronald Plasterk (PvdA, binnenlandse zaken) een korte brief naar de Tweede Kamer. De boodschap: hij gaat bij de Amerikaanse ambassade navragen of de recente berichten over afluisterpraktijken van inlichtingendienst NSA in Nederland kloppen.

Waar in Duitsland boos werd gereageerd, maakt Plasterk weinig stampij. Toen de NSA vorige maand bevestigde in een maand tijd 1,8 miljoen telefoontjes in Nederland te hebben onderschept, noemde hij het 'niet acceptabel' als bondgenoten zich niet aan de Nederlandse wet houden.

De nadruk ligt op het woordje 'als', want voor de minister staat nog niet vast dat grenzen zijn overschreden. Het is bekend dat bondskanselier Merkel is afgeluisterd, maar of de telefoon van premier Rutte of andere politici is afgetapt, is niet duidelijk. Ook de vraag of de Nederlandse inlichtingendiensten illegaal verkregen data van de Amerikanen hebben geaccepteerd, hangt nog boven de markt.

Zolang bewijzen daarvoor ontbreken, is het kabinet geenszins van plan de relatie met de Amerikanen op de spits te drijven. Toen vorige maand in Frankrijk en Duitsland stemmen opgingen om het handelsoverleg met de VS te staken, noemde Rutte dat 'zeer contraproductief'. "Dan schiet Europa zich in eigen voet."

De oppositie raakt inmiddels geïrriteerd door deze afwachtende opstelling en wil dat Plasterk actie onderneemt om alle Nederlandse NSA-taps boven tafel te krijgen. "Een heldendaad", spotte D66-Kamerlid Gerard Schouw gisteren tijdens het begrotingsdebat over Plasterks aankondiging de Amerikaanse ambassade te polsen. "Wat verwacht de minister nou van zo'n fluwelen daad?"

Ook SP, GroenLinks en ChristenUnie klaagden over Plasterk. "Inmiddels rijzen wekelijks heel veel vragen over de afluisterschandalen, maar we krijgen niet altijd antwoord", stelde CU-Kamerlid Gert-Jan Segers. "Terwijl het onderwerp heel fundamenteel de houding tussen overheid en burger raakt."

De PvdA repte gisteren met geen woord over de spionageonthullingen, evenals coalitiegenoot VVD. Het debat over binnenlandse zaken gaat vanavond verder.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden