Plasterk: Tegen homoseks en toch subsidie

(ANP) Beeld
(ANP)

Het feit dat een organisatie homoseks en homorelaties verwerpt, is geen reden om subsidie van de overheid te weigeren. Het streven om homo's van hun geaardheid te ’genezen’ is dat wel. Dat heeft minister Ronald Plasterk van Emancipatie vrijdag gezegd.

Plasterk gaat daarmee in op berichten in de media dat hij organisaties ondersteunt die beweren homoseksuelen te kunnen ’genezen’. De minister geeft subsidie aan de orthodox-christelijke organisaties RefoAnders en Onze Weg.

Deze organisaties hebben tegen hem gezegd dat zij zich niet met ’genezing’ bezighouden. Mocht het tegendeel blijken, dan trekt Plasterk de subsidies onmiddellijk in.

RefoAnders krijgt 84.000 euro subsidie en Onze Weg ontvangt 50.000 euro om in eigen kring homoseksualiteit beter bespreekbaar maken. De subsidies maken onderdeel uit van een totale pot van 450.000 euro aan christelijke organisaties waarmee zij de acceptatie van homo's moeten bevorderen.

RefoAnders en Onze Weg hebben „belangrijke hobbels genomen”, stelt Plasterk. „Ze erkennen dat homo's voorkomen in christelijke kringen, net als elders. Vervolgens accepteren ze dat de seksuele geaardheid van mensen een gegeven is, en dat het daarom niet goed is om via therapieën of bidden mensen te genezen”.

De websites van beide organisaties ondersteunen deze stelling. Zo schrijft RefoAnders dat de organisatie „sceptisch staat tegenover verandertherapie”. Onze Weg schrijft op de eigen website dat „het belangrijk is dat de persoon met een homoseksuele gerichtheid leert omgaan met zijn gevoelens. Het is geenszins de bedoeling dat hij zijn gevoelens ontkent of wegduwt”.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden