Plasterk schrijft gemeenten:stop afdrachtregeling van SP

Tomatensoep van de SP, betaald uit de partijkas.Beeld ANP

Provincies en gemeenten moeten salarissen van SP-bestuurders en -politici niet meer afdragen aan de partij, maar uitbetalen aan henzelf. Dat vindt minister Ronald Plasterk van binnenlandse zaken, die de overheden daarover heeft aangeschreven. 

Hij kondigde deze stap afgelopen zomer al aan. De SP noemt de bemoeienis van Plasterk 'politieke pesterij'. De SP spreekt met al haar vertegenwoordigers af dat die hun vergoedingen in de partijkas laten storten. De partij betaalt hen vervolgens een modaal salaris uit.

Wat overblijft kan de SP gebruiken voor onder meer campagnes. De rechter oordeelde afgelopen voorjaar echter dat politici en bestuurders onafhankelijk moeten zijn, ook van hun partij, en dat die onafhankelijkheid door de SP-regeling in het gedrang komt.

De SP verwijt Plasterk 'een bewuste partijpolitieke aanval op de SP-Solidariteitsregeling' en is vastbesloten vast te houden aan de regeling, laat penningmeester Thijs Coppus weten: "Plasterk kan de boom in." Provincies en gemeenten die de aanbeveling van de minister volgen, moeten volgens Coppus rekening houden met een rechtszaak.

Maar hij moet nog maar zien of het van veel zaken komt, omdat de rechterlijke uitspraak waarmee Plasterk schermt volgens de SP-penningmeester veel genuanceerder is dan die doet voorkomen. Bovendien ging het vonnis niet over de afdracht zelf, maar over de vraag of de manier waarop die gestalte krijgt, aldus Coppus. ,,In het slechtste geval betekent dit alles wat extra bureaucratische rompslomp voor onze volksvertegenwoordigers. Verder verandert er niets.''

Partijleider Emile Roemer hekelt de 'bizarre prioriteiten' die Plasterk zou stellen. De minister 'was zo druk met politieke pesterij dat ie aanpak topsalarissen publieke sector niet naar Kamer kon sturen', klaagt Roemer op Twitter.

Lees ook: SP'ers woedend over beslissing van Plasterk over afdrachtregeling

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden