Plasterk overstag: toch boerkaverbod hoger onderwijs

De Tweede Kamer staat achter het voornemen van minister Plasterk om voor alle sectoren in het onderwijs een boerkaverbod in te voeren. Ook op het schoolplein.

Je zieke kind van school halen met een boerka op? Dat is binnenkort verboden, nu minister van onderwijs Plasterk werkt aan een boerkaverbod voor alle sectoren in het onderwijs, inclusief het schoolplein.

„Boerka’s en nikabs zijn ondingen; ze liggen de communicatie in de weg en zijn vrouwonvriendelijk”, verklaarde de bewindsman zijn plan, dat in augustus volgend jaar moet uitmonden in een wetsvoorstel.

Hij kan rekenen op brede steun in de Tweede Kamer, zo bleek gisteren tijdens een overleg hierover. Al was ChristenUnie-Kamerlid Anker bang dat ouders van het schoolplein zouden wegblijven nu ze in boerka niet langer welkom zijn.

PvdA-Kamerlid Kraneveldt vroeg zich af of er geen uitzonderingen gemaakt moesten worden, bijvoorbeeld voor moeders die hun zieke kind plotseling van school moeten halen.

Maar coalitiegenoot Jan Jacob van Dijk (CDA) zag dat niet zitten. „Daarmee zwakken we het wetsvoorstel af. Niet doen dus.”

Ook de SP was tegen. „Duidelijkheid is nu belangrijk”, stelde Kamerlid Jasper van Dijk. CDA’er Van Dijk en SP’er Van Dijk kregen bijval van minister Plasterk. „Een verbod is een verbod, anders is het einde zoek. Alleen voor carnaval en Sinterklaas wil ik uitzonderingen maken.”

De PvdA-angst dat kinderen nergens terechtkunnen omdat hun moeders weigeren hun boerka af te doen, vond Plasterk niet relevant. „Dat geldt voor alles. Je kunt ook zeggen: ik ga alleen naar school als ik mag blowen.”

Toch waren er niet alleen complimenten aan het adres van de bewindsman. „Hulde voor het initiatief, maar waar is het hoger onderwijs?”, vroeg Jan Jacob van Dijk. Tenslotte was dát wat het kabinet in februari had aangekondigd: een boerkaverbod voor het gehele onderwijs.

Maar Plasterk had zich bedacht: op hogescholen en universiteiten zitten geen (gedeeltelijk) leerplichtige leerlingen, zo redeneerde hij, maar volwassenen die er zelf voor kiezen om een bepaalde onderwijsinstelling te bezoeken. Hoger onderwijsinstellingen die toch een verbod willen, kunnen dat via hun huisregels afdwingen.

Het CDA was niet overtuigd. „Zo creëer je schizofrene situaties. Als je het verbod aan de leerplicht koppelt, hoeven 17-jarige mbo-leerlingen zich er niets van aan te trekken.”

Ook de PvdA bepleitte een boerkaverbod voor het hele onderwijs. „Je moet elkaar in de ogen kunnen kijken”, meende Kamerlid Kraneveldt. „Dat heeft ook te maken met fraude en gevoelens van onveiligheid.”

De SP noemde het ’een kromme redenering’. „Een mondeling tentamen zie ik toch niet helemaal voor me met een nikab op.”

Alleen Anker was wat terughoudend. Ook hij was verbaasd dat het hoger onderwijs werd uitgesloten, maar wilde het niet op zijn geweten hebben de Raad van State met een onmogelijk wetsvoorstel op te zadelen. Maar Plasterks aarzeling bleek vooral te maken te hebben met nieuwe vragen die het verbod zal oproepen voor andere sectoren.

Het hoger onderwijs is immers voor het merendeel van de studenten vrijwillig, aangezien de leerplicht niet meer geldt. Mensen bekostigen het bovendien zelf. „Dat zou betekenen dat je voor de sportschool en het theater – dat je ook zelf betaalt – eveneens een boerkaverbod kunt invoeren.”

Toch ging de minister uiteindelijk overstag, zij het niet van harte. „De meeste boerkadragers volgen geen hoger onderwijs, er zijn slechts één of twee gevallen bekend.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden