Plasterk: op korte termijn geen voordracht voor lid Raad van State

Fred Teeven Beeld ANP

Het kabinet heeft geen voordracht gedaan voor een benoeming van een nieuwe lid van de Raad van State, laat staan dat het zou gaan om de benoeming van oud-staatssecretaris Fred Teeven. 

Minister Plasterk is ook helemaal niet van plan op korte termijn een voordracht te doen voor een benoeming in dit hoogste adviescollege van het kabinet, zo schreef hij vanmiddag in een brief aan de Kamer.

De Kamer wilde van het kabinet weten of nog voor de verkiezingen een nieuw lid van de Raad van State wordt benoemd. Zo ja, dan wil de hele oppositie een debat over de mogelijke kandidatuur van Fred Teeven. NRC Handelsblad meldde vorige week dat het kabinet op het punt zou staan hem te benoemen tot lid van de Raad van State.

Tekst loopt door onder afbeelding. 

Minister Ronald Plasterk Beeld ANP

Vooral de SP maakt zich daar zeer druk over. Het geeft volgens die partij geen pas iemand in het hoogste adviesorgaan van het kabinet te benoemen die als officier van justitie zacht gezegd omstreden methoden gebruikte en ook als bewindspersoon omstreden was.

SP-Kamerlid Van Raak kreeg geen meerderheid voor een verzoek voor een debat, maar dat verzoek alleen al irriteerde VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra enorm. Het is immers geen gewoonte dat de Kamer in de openbaarheid over individuele kandidaten voor een functie spreekt. Bovendien, aldus Zijlstra, was hem ter ore gekomen dat het kabinet geen benoeming voorbereid. Plasterk bevestigde die lezing vanmiddag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden