Plasterk geeft geroofde kunst terug aan Irak

(Trouw)Beeld ANP

den haag –- Nederland heeft gisteren bijna zeventig historische kunstschatten uit het vroegere Mesopotamië teruggegeven aan Irak. De kunst werd door de Erfgoedinspectie en Interpol aangetroffen op internet, waar Nederlandse handelaren ze aanboden.

„De kunst is waarschijnlijk afkomstig van roofopgravingen. Dieven zijn constant bezig de grond in het zuiden van Irak om te woelen”, weet archeoloog Diederik Meijer.

Plasterk overhandigde de schatten gisteren persoonlijk aan de Iraakse ambassadeur in Nederland, Siamand A. Banaa. „Het is mooi dat Nederland zich zo bewust is van de schaduwzijden van de handel in archeologische vondsten”, zei de diplomaat. Niet elk land beschouwt illegale praktijken met erfgoedschatten als een misdrijf, stelde hij.

Het gaat onder meer om mythologische inscripties in de steen van Nebukadnezar, de ook uit de Bijbel bekende machtige vorst van het Nieuw-Babylonische Rijk. Hij ’ondertekende’ met de steen de tempel die hij liet bouwen voor de zonnegod.

Bij de collectie zit ook een vruchtbaarheidspoppetje uit het jaar 5300 voor Christus; een beeldje met enorme borsten en een klein hoofd. Ook is er is een pikant reliëf van een vrouw die gebogen staat.

De archeologische dienst van Irak, verantwoordelijk voor de conservatie van de nationale schatten, was volgens Meijer altijd goed georganiseerd en gefinancierd. Maar met de oorlog tegen Iran in de jaren tachtig begon de verpaupering. Dictator Saddam Hoessein sluisde geld dat eigenlijk bedoeld was voor de dienst weg. Medewerkers kregen niet of nauwelijks nog uitbetaald. De invasie van Irak in 2003 versterkte de chaos; illegale kunsthandelaren hadden vrij spel en plunderden het Nationaal Museum van Bagdad.

Met de teruggave hoopt Nederland een signaal te geven aan de illegale kunsthandel. In het najaar worden Iraakse stukken geëxposeerd in het Rijksmuseum van Oudheden. Daarna komt de oudheidkundige dienst uit Bagdad ze definitief ophalen.

(Trouw)Beeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden