update

Plasterk: Een dode, enkele gewonden op Sint-Maarten

Militairen legden vanuit een helikopter vast hoeveel schade orkaan Irma heeft aangericht op Sint-Maarten. Beeld REUTERS
Militairen legden vanuit een helikopter vast hoeveel schade orkaan Irma heeft aangericht op Sint-Maarten.Beeld REUTERS

Op Sint-Maarten is zeker één dode gevallen en meerdere gewonden na de orkaan Irma. Dat heeft minister Ronald Plasterk van binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties gezegd. Nadere informatie over de slachtoffers ontbreekt nog. 

Plasterk spreekt van de "grootste natuurramp die ons koninkrijk sinds heel lange tijd getroffen heeft". Hij heeft nog geen nog compleet beeld van de situatie op het eiland, omdat de communicatie nog steeds uiterst moeizaam verloopt. Zelfs satelliettelefoons doen het nog grotendeels niet, alleen via de politie en militaire lijn is er wat communicatie. "Het openbaar bestuur is niet functioneel", aldus de minister. 

Op Saint Martin, de Franse helft van het eiland, zouden vier doden gevallen zijn. De Franse autoriteiten meldden aanvankelijk acht doden, maar dit aantal werd vandaag naar beneden bijgesteld. Op Saba en Sint-Eustatius zouden geen dodelijke slachtoffers zijn. 

Er zijn plunderingen geweest op Sint-Maarten, bevestigde Plasterk. Militairen helpen de lokale politie om de orde te bewaren. Ook is er vijftig man extra politie uit Curaçao onderweg naar Sint-Maarten om te gaan helpen de rust te herstellen.

Plasterk heeft met de premier van Sint-Maarten gesproken. Het dak is van diens kantoor geblazen door de orkaan. De premier zegt dat veel hulp nodig is. Hij heeft onder meer zorgen over huisvesting en de medische zorg. Alle nadruk ligt nu op noodhulp, aldus Plasterk. Er wordt de hele nacht doorgewerkt om de luchthaven van Sint-Maarten klaar te maken zodat er militaire vliegtuigen kunnen landen.

Op de vraag of de catastrofe niet is onderschat, antwoordt Plasterk: "Ik ben heel blij dat er voordien mensen van Defensie naar Saba, Sint-Eustatius en Sint-Maarten zijn gegaan. Ik denk dat als dat niet was gebeurd we een andere situatie hadden gehad''.

Extra mensen

Plasterk zegt dat nu alle zeilen worden bijgezet om extra mensen in het getroffen gebied te krijgen. Nederland heeft twee militaire transportvliegtuigen naar de regio gestuurd, een KDC-10 en een C-130. Aan boord zijn extra militairen en water en voedsel, waar 40.000 mensen vijf dagen mee kunnen worden voorzien. 

Twee marineschepen met hulpgoederen zijn al ter plekke. Het schip Zr. Ms. Pelikaan is afgemeerd in de containerhaven van Philipsburg. Het schip heeft hulpgoederen en militairen aan boord en is samen met Zr. Ms. Zeeland naar het getroffen gebied gevaren. Ze hebben naast hulpgoederen onder meer waterwagens, vrachtwagens, een ambulance, bulldozer en heftruck aan boord.

De ministers die betrokken zijn bij de hulpverlening komen morgenochtend om half tien opnieuw bijeen in het Nationaal Crisis Centrum (NCC). Onder voorzitterschap van premier Rutte bespreken zij de situatie op onder andere Sint-Maarten en over verdere maatregelen die genomen moeten worden.

De verwoesting in beeld

Orkaan Irma heeft een ontzagwekkend spoor van vernieling achtergelaten. De ravage maakt nog meer indruk wanneer je ziet hoe mooi het eiland er voor de storm uitzag.

"Oh my God, kijk naar de lobby", roept een vrouw in een video die gisteravond gemaakt werd in een hotel in Saint-Martin, het Franse deel van Sint-Maarten. Een paar weken geleden kon je vanuit de lobby nog over het strand uitkijken, maar gisteren beukte het zeewater met grote golven door de ruimte. 

Vanaf een balkon van het hotel werd gefilmd hoe de straat onder water liep en boten over elkaar heen werden getild.

Op de bemiddelingssite Booking.com is nog te zien hoe mooi de lobby en het uitzicht in het hotel waren voordat Irma langs trok.

De lobby van het hotel. Beeld Booking.com
De lobby van het hotel.Beeld Booking.com
Het uitzicht vanaf een van de balkons. Beeld Booking.com
Het uitzicht vanaf een van de balkons.Beeld Booking.com

Landingsbaan

Ook op de foto's en video die Nederlandse militairen vanuit een helikopter maakten, is de chaos goed zichtbaar. Op een van de foto's is de befaamde landingsbaan van Princess Juliana Airport te zien. Vlak voor de relatief korte baan ligt een smal stukje strand, waar vliegtuigen extreem laag overheen moeten vliegen om zo snel mogelijk te landen. Op de foto's die na orkaan Irma zijn gemaakt is te zien hoe van sommige omliggende panden alleen nog maar een geraamte overeind staat. Aan het begin van de landingsbaan ligt nu zand. Van het smalle strandje is niets meer te zien. 

Donderdag (lokale tijd) landde volgens de NOS voor het eerst sinds Irma een vliegtuigje op het gehavende vliegveld van Sint-Maarten, waarvan de verkeerstoren nog steeds buiten gebruik is. Het ging om een van de kustwacht van Curaçao. De landing was een test; alleen vliegtuigen die kunnen landen zonder hulp van de verkeerstoren zullen de komende dagen kunnen landen. Het luchtruim is nog gesloten, vanwege de naderende storm Jose.

Hotel

De legerhelikopter vloog ook langs een luxe resort van de Royal Islander Club. Op haar website pronkt het resort met haar door palmbomen omringde zwembad. Sinds het passeren van Irma zijn de bomen kaal en steken de stammen als zielige sprietjes uit de grond.  

Haven

Iets verderop, in de baai van Marigot op het Franse deel van het eiland, liggen plezierschepen kriskras op de stijgers van de haven. Een groter pand heeft de orkaan overleefd, maar een aantal kleinere huisjes is volledig weggevaagd.

Het spoor van vernieling dat Irma heeft achtergelaten op een kaart van Sint-Maarten:

null Beeld SS,BR: Maps4News
Beeld SS,BR: Maps4News
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden