Plantsoenen voor Turkse vrouw

De gemeente Enschede gaat parken en plantsoenen opnieuw inrichten. Dat gebeurt nadat de Turkse planologe Eda Ãœnlu Yücesoy onderzocht hoe Turks-Enschedese vrouwen hun omgeving gebruiken.

In sommige buurten wonen veel mensen van Turkse komaf. Voor hen heeft de gemeente allerlei bezigheden georganiseerd, maar de basis is niet in orde, vond Yücesoy. Juist het eenvoudigste: buiten komen, andere mensen zien en wennen aan andere gebruiken en gewoontes wordt gehinderd door bordjes ’niet op het gras lopen’, of ’picknick verboden’.

Overal in de parken komen nu grote picknickplekken en een aantal zal worden aangewezen als barbecueplaats. Zo wil de gemeente zorgen dat ook de Turkse vrouwen hun buurt beter gaan benutten. „Ik woonde in een wijk waarvan ik wist dat er behoorlijk wat Turkse mensen moesten wonen”, vertelt Yücesoy. „Toch zag ik ze nooit buiten, terwijl het in Turkije heel gewoon is om veel buiten te doen: je spreekt er af, je brengt er je vrije tijd door. Je buren zijn belangrijk, daar ga je goed en veel mee om, op straat. Blijkbaar voelen de Turkse vrouwen hier zich niet veilig genoeg om dat te doen.”

Uit het onderzoek van Yücesoy bleek dat veel vrouwen, vooral van de eerste generatie, thuis blijven, omdat ze denken dat ’buiten’ van anderen is, van een andere etnische groep, van een andere leeftijdscategorie of van Turken afkomstig uit een andere plaats in Turkije.

Ze gaan alleen naar het park als ze met een grote groep zijn. Om dat te doorbreken wil Yücesoy dat de gemeente het zo inricht, dat iedereen zich er thuis voelt. Yücesoy is zelf geen geïmmigreerde Turkse. Ze woont in Istanbul, waar ze ook studeerde. Tussen 2001 en 2004 woonde ze in Enschede om haar promotie aan de Universiteit Utrecht af te ronden. Zo kon zij met een frisse blik rondkijken en vragen wat de Turkse vrouwen eigenlijk willen.

„Buiten komen bevordert de integratie, en andersom werkt het ook. Geïntegreerde vrouwen maken veel meer gebruik van de openbare ruimte. Vooral degenen die werken zijn wel gewend dat er ook anderssoortigen in de buurt zijn. Die durven ook met hun collega’s iets te gaan drinken in de cafés in het centrum. Maar op vakantie gaan naar Turkije helpt ook. Dat land is zoveel moderner geworden, dat veel vrouwen er hun eigen beperkte leven opeens onder ogen zien.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden