Planten groeien zelfs onder een dikke boom

De grond onder een boom is vaak hard, droog en kaal. (\N) Beeld
De grond onder een boom is vaak hard, droog en kaal. (\N)

Om verschillende redenen zou in iedere tuin ten minste één boom moeten staan. Bomen geven schaduw. Ze maken het de buren moeilijker om naar binnen te kijken. Ze trekken vogels en eekhoorntjes aan. De wind die door de bladeren ruist, is rustgevend. Bovendien is een huis met een volwassen boom in de tuin meer waard.

Nicolien van Doorn

Goed, dat waren de voordelen. Dan nu de nadelen, want die zijn er ook. De grond onder een boom is vaak hard en droog, omdat de regen vooral langs de kroon afdruipt. Bovendien neemt een béétje boom zoveel water en voedingsstoffen op, dat er voor buurplanten bijna niets overblijft.

Toch zijn er wel degelijk planten die het onder een boom willen doen. Welke dat zijn, komt zo dadelijk ter sprake. Eerst gaan we de grond in de boomspiegel onderhanden nemen. Die is hard en moet daarom – voorzichtig, om de boomwortels niet te beschadigen – losgemaakt worden. Vervolgens leggen we een dikke laag humusrijke grond om de boom, zodat de toekomstige planten een zo goed mogelijke start krijgen.

Is dit gebeurd, dan bekijken we wat voor soort boom we in onze tuin hebben staan. Is hij net geplant of staat hij er al tweehonderd jaar? Is hij breed of smal? Heeft hij een dichte of een open kroon? Heeft hij, zoals de beuk of de berk, een oppervlakkig wortelstelsel dat veel water aan de bovenlaag onttrekt? Aan de hand van deze gegevens kunnen we inschatten wat voor boomspiegel de boom in onze tuin heeft.

PPO (Praktijkonderzoek Plant en Omgeving), dat onderzoek heeft gedaan naar boomspiegelbeplanting, maakt onderscheid tussen vier typen boomspiegels: van licht tot zeer donker. Omdat onder lichte en halfdonkere boomspiegels nog heel wat wil groeien, slaan we die voor het gemak over – de meeste problemen ontstaan immers bij bomen met ’donkere’ of ’zeer donkere’ boomspiegels.

Om met de moeilijkste te beginnen: zelfs enorme bomen met brede, dichte kronen en een ’zeer donkere’ boomspiegel behoren niet tot de hopeloze gevallen. Wilt u een struik onder zo’n boom, ga dan voor hulst, braam, Aucuba japonica, Gaultheria shallon of taxus. Klimop, zowel kruipend als in struikvorm, doet het ook altijd en overal. Heeft u liever vaste planten, dan wordt het maagdenpalm (Vinca minor), mansoor (Asarum europaeum), amandelwolfsmelk, Geranium nodosum, dovenetel, schuimbloem (Tiarella cordifolia) of Trachystemon orientalis. En natuurlijk komen ook varens (wijfjesvaren, struisvaren of adelaarsvaren) in aanmerking.

We spreken van een ’donkere’ boomspiegel wanneer een boom een brede kroon heeft die nog wel wat maar niet al te veel zonlicht doorlaat. Hier groeien alle planten die we zojuist bij de zeer donkere boomspiegel hebben besproken. Daarnaast kunt u er buxus neerzetten, zuurbes (Berberis), kardinaalsmuts (Euonymus fortunei), hertshooi (Hypericum calycinum) of bepaalde liguster- en mahoniesoorten. Vaste planten die onder zo’n boom kunnen, zijn kruipend zenegroen (Ajuga reptans), Italiaanse aronskelk (Arum italicum), schoenlappersplant (Bergenia), lelietje-van-dalen (Convallaria majalis), elfenbloem (Epimedium), Geranium macrorrhizum en G. phaeum, bepaalde hostasoorten, veldbies (Luzula sylvatica), Pachysandra terminalis, smeerwortel (Symphytum grandiflorum) en Waldsteinia ternata.

Dit zijn – met een welgemeende verontschuldiging voor de saaie rijtjes – stuk voor stuk planten die tegen een stootje kunnen en geen hekel hebben aan droge en voedselarme grond. Mocht er helemaal niets tussen zitten dat uw fantasie prikkelt, dan kunt u altijd nog een verhoogd bloembed timmeren en dat onder de boom zetten. Bemeste tuinaarde erin, en zelfs een rozenstruik zal het daar doen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden