Planten en dieren oordelen tenminste niet

Een goede postzegel bevat een duidelijke boodschap. Zo'n zegel is miniatuurkunst: stel je je een goed gelukte foto voor, verklein die tot 2 bij 2 centimeter en zorg dat er nog steeds een krachtig beeld overblijft. Dán heb je een geslaagde zegel.

Het klinkt misschien gek, denkt Peter Jennings, maar filatelie en katholicisme gaan heel goed samen. In Nederland vinden we dat niet zo gek: wij kennen kardinaal Ad Simonis als liefhebber en kenner van de postzegel. Misschien weet Jennings dat niet, want hij is de persvoorlichter van de aartbisschop van het Engelse Birmingham. Zijn liefde voor de filatelie begon op 3 juni 1953. Op die dag werd koningin Elizabeth II van Engeland gekroond. Een dag later kreeg de jonge Peter van zijn grootvader een setje postzegels dat voor die gelegenheid was uitgebracht en een album dat hij tot op vandaag heeft bewaard.

In The Tablet (gezaghebbend internationaal katholiek weekblad sinds 1840) legt Jennings uit dat de postzegels van het Vaticaan onder verzamelaars een naam hoog te houden hebben. Sinds de eerste uitgaven uit 1929 hebben de Vaticaanse posterijen er blijk van gegeven dat ze snel kunnen inspelen op actuele gebeurtenissen. Binnen acht weken nadat Jorge Bergoglio tot paus was gekozen, was er een speciale serie van acht postzegels verkrijgbaar met zijn beeltenis. En het mooie van het Vaticaan is: gelegenheidspostzegels worden gewoon verkocht voor de prijs van een normale zegel voor op een brief. Een goed ontworpen postzegel, zegt Jennings, kan een rol spelen bij het verspreiden van het evangelie. "Denk aan mensen met wie je moeilijk over het geloof kunt praten. Als je hen een kaartje stuurt met een postzegel van het Vaticaan, kan dat hun interesse wekken."

Katholieke filatelisten hebben veel om naar uit te kijken. Jennings droomt hardop van een zegel die in 2016 zou kunnen verschijnen ter gelegenheid van de Wereldjongerendagen in Krakow. Als de Poolse en Vaticaanse posterijen de handen dan ineen slaan, wie weet verschijnt er dan wel een postzegel met daarop de pausen Franciscus en Johannes Paulus II.

De Pool Johannes Paulus mag dan op het punt staan heilig verklaard te worden en de overgrote meerderheid van de Polen is weliswaar katholiek, maar dat betekent nog niet dat er in het land voldoende (en juiste) kennis van de Bijbel is. Sterker, in de Poolse rooms-katholieke kerk is veel gebrek aan kennis van de Bijbel. Dat stelt dominee N.M. Tramper, hervormd predikant te Gouda, in De Waarheidsheidsvriend, het huisorgaan van de behoudend-protestantse Gereformeerde Bond. Tramper onderhoudt contacten met de weinige georganiseerde protestanten in Polen. Bijvoorbeeld predikantsechtpaar Mariusz en Eva Holcha.

Omdat Mariusz vond dat hij te veel van zijn jonge gezin weg was, begon hij met zijn vrouw een kruidenierszaak. Ze werden, beschrijft Tramper, in de winkel vaak benaderd door Jehova's getuigen. Hun boodschap sloeg langzaam maar zeker aan bij Mariusz en Eva, omdat zij nogal ontevreden waren met de gang van zaken in de Poolse rooms-katholieke kerk. "De Jehova's getuigen wezen hen op onbijbelse praktijken en wonderlijk genoeg kregen ze steeds meer verlangen om zelf de Bijbel te lezen." Na twee jaar zelfstudie braken Mariusz en Eva met de roomse kerk.

Tijdschrift Bres is vernieuwd. Noemde het blad zich voorheen 'Magazine voor religie, wetenschap en gnosis', nu luidt de ondertitel 'Bewustzijn in beweging'. Wel loopt de nummering gewoon door: dit is editie 281. Het bevat een interview met prinses Irene. "Hoe helderder je bewustzijn, hoe minder snel je je bedreigd voelt en hoe beter je je open kunt stellen voor jezelf en je omgeving", zegt de prinses.

Ook nieuw in Bres: een column van schrijfster en presentatrice Annemiek Schrijver. Ze beschrijft hoe ze uit Amsterdam is verhuisd naar een vissershuisje, 'midden in het groen'. "Met grote regelmaat heb ik me laten troosten door de oordeelloze ademende aanwezigheid van de dieren en de planten. En nu mag ik daar zomaar middenin wonen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden