Planten bewaken lucht rond vuilverbrandingsinstallaties

REDACTIE GROEN

Sommige planten zijn goede indicatoren voor de kwaliteit van de lucht waarin ze groeien, doordat ze daarop reageren met zichtbare symptomen. Door ze aan te planten in risicogebieden, bijvoorbeeld rondom vuilverbrandingsinstallaties, is het mogelijk om daar de luchtkwaliteit te controleren.

De planten nemen ook stof en gassen op die, als ze zijn geoogst, nader kunnen worden geanalyseerd. Deze 'biomonitoring' is volgens onderzoekers van Wageningen UR een geschikt instrument gebleken om de effecten van uitstoot op landbouwgewassen en op de gezondheid van omwonenden te controleren. De resultaten van hun onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Chemosphere.

Verbranding van huishoudelijk afval veroorzaakt uitstoot van potentieel giftige stoffen naar de lucht. Afvalverbrandingsinstallaties moeten voldoen aan de meest strikte voorwaarden voor rookgasreiniging, maar desondanks blijft het publiek bezorgd over de mogelijke gevolgen van de uitstoot voor de menselijke gezondheid en het milieu.

De Wageningse wetenschappers deden onderzoek bij drie vuilverbrandingsinstallaties. De omwonenden kunnen volgens hen gerust zijn, want de resultaten van hun onderzoek (2004-2014) laten zien dat er in de buurt van de installaties geen sprake is geweest van een potentieel risico voor de consumptiekwaliteit van de onderzochte gewassen en producten, en daarmee zeer waarschijnlijk evenmin voor hun gezondheid.

Rond twee van de drie verbrandingsinstallaties was vrijwel jaarlijks, vooral na de winterperiode, sprake van enkele overschrijdingen van de fluoridenorm voor veevoer. Een causaal verband met de emissies kon niet worden aangetoond, maar ook niet volledig uitgesloten. Risico voor het vee leverde de fluoride niet op.

Door de overwegend positieve resultaten van het onderzoek - uitstoot van de verbrandingsinstallaties heeft geen effect op gewassen - heeft de biomonitoring ook bijgedragen aan een betere relatie tussen de betrokken bedrijven en de omwonenden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden