Plant nu, geniet later

Tuiniers denken steeds vooruit. Onder het motto: plant nu, geniet later blijven zij enthousiast bezig. Eigenlijk zijn ze voortdurend hun tijd vooruit.

Ontspanning is inspanning zeggen zij en ze slepen naar het huisje in Frankrijk stekken, bollen en zaden mee, die in de herfst, het voorjaar en later als we gepensioneerd zijn, moeten bloeien. Want schepje voor schepje werken zij aan hun droomtuin voor de oude dag.

Knolletjes

Buitenlandse reizen hebben herfstbloeiers als krokussen, colchicums (herfsttijlozen) en cyclamen populair gemaakt. Ik hoor geestdriftige verhalen over nu bloeiende valleien in Zuid-Frankrijk, Italië en Slovenië en moet heel wat in servetjes verpakte bloemen determineren. Natuurlijk probeert iedereen knolletjes op te graven maar speciaal voor de Hollanders zitten die meestal 30 centimeter diep. Je kunt precies zien hoever de landgenoten zijn gekomen door na te gaan of er nog stekken aan de oleander zitten en of er kuilen zijn gespit om de kilo's wegende knollen van Urginea maritima op te rooien. Die bloeien namelijk in deze tijd met wel 150 centimeter lange toortsen vol witte bloempjes. Het enige dat de glazige roze knollen in Noord-Europa doen is zich onder de grond uitbreiden. Bloeien doen ze hier niet.

Vooruit denken is ook het nu zaaien van tweejarige planten als viooltjes en vergeet-mij-nieten. Terwijl iedereen in de file staat voor strand, tunnel of veerboot is het goed toeven in de tuin, vol voorpret over het zaad dat voor de winter al planten oplevert die in het voorjaar zullen bloeien. Straks immers moeten zij tapijten vormen waarboven tulpen wiegen als de geurende Oranjezon die stralend oranje bloeit alsof er een lampje in zit. Ook de dieprode Coeleur Cardinal die zelfs schaduw kan hebben steekt fraai af bij viooltjes in dezelfde tint. Ik heb Viola Jolly Joker gezaaid, dieporanje met purperen rand voor onder de Oranjezon. Viola Black Panther zal de voeten bedekken van Coeleur Cardinal. Op de tafel van tuiniers geen uitgevouwen landkaart maar een deeltekening van de zijtuin waar in april de tulp Apricot Beauty zal pronken bij de purperen pruikenboom.

Daarna moeten geelgroene narcissen en primula's de plek opvullen tot de hosta's uitplooien die geelgroen verschoten moeten zijn zoals Hosta Fortunei Aurea. Natuurlijk is plaatsgemaakt voor de almaar bekender en geliefder wordende sieruien die in mei en juni bloeien. Allium Purple Sensation is zelfs gekozen tot Bloembol van het Jaar. Met behulp van de tuintekening wordt dan al aan de nazomertuin gedacht en komen Crocosmia's aan de beurt met niet alledaagse gladiolen zoals de gifgroene Groene Specht. Wat een beeld toch is Violetta: kleinbloemig violet met zilverwitte randjes en hart. Om te onthouden voor voorjaar 2003!

Zijn tuiniers die niet met gladiolen uit de voeten kunnen wel echte tuiniers? In juni maakte ik aantekeningen betreffende de heldergele roos Joyce die om nog mooier uit te komen rondom vrouwenmantel geplant krijgt, samen met Iris pallida Variegata die met zijn zwaardvormige witbonte bladeren mooi blijft tot in de herfst. Er moeten dus veel stekjes gemaakt worden. Is vooruitzien besmettelijk?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden