Plannen van schaatsbondpreses Cinquanta vallen slecht

De Nederlandse schaatswereld ziet geen heil in de rigoureuze hervormingen die de internationale schaatsbaas Ottavio Cinquanta heeft bedacht voor het langebaanschaatsen. Afschaffen van de WK allround zou volgens de Nederlandse topbestuurder Jan Dijkema zeer onverstandig zijn. Schaatscoach Jillert Anema reageerde met afgrijzen op de plannen van de Italiaanse ISU-voorzitter om de langste afstanden te schrappen uit het olympische programma. Meervoudig olympisch- en wereldkampioene Ireen Wüst noemde het 'idiote plannen'.

De Volkskrant publiceerde gisteren uit een interne brief die de preses van de internationale schaatsunie ISU aan zijn medebestuursleden had verstuurd. Hij pleit daarin voor het verdwijnen van de 5000 meter voor vrouwen en de 10.000 meter voor mannen, vanaf de Winterspelen in 2018.

Ook de WK allround, de WK sprint en de EK allround kunnen wat Cinquanta betreft wel van de kalender. De veranderingen zijn nodig om geld te besparen en interesse van sponsors en publiek te behouden.

"De dollars zijn zo belangrijk geworden, dat de pure sport het verliest. Hij verkoopt de ziel van het schaatsen", meent Anema, coach van olympisch kampioen 10.000 meter Jorrit Bergsma. "Schaatsen doe je niet voor het publiek, maar voor jezelf. Iemand kiest voor die sport omdat hij of zij het hardst van iedereen wil schaatsen. Het is een eerlijke sport, tijdrijden pur sang, en zo is het ook ooit bedoeld voor de Olympische Spelen. Het zou beter zijn als de ISU de kwaliteit van de sport bewaakt."

De Nederlandse vicevoorzitter Jan Dijkema van de ISU is het volstrekt oneens met zijn baas om de WK allround af te schaffen.

"Als je kijkt naar de afgelopen WK allround in Thialf en de NK allround in Amsterdam: twee weekends met 70.000 toeschouwers. Dat afschaffen, is niet in het belang van de internationale schaatsunie", aldus Dijkema, die benadrukt dat het om strikt persoonlijke opvattingen van de hoogste schaatsbaas gaat die deze zomer niet aan de orde komen op het ISU-congres in Dublin.

De KNSB, die al langer nadenkt over veranderingen in het langebaanschaatsen, bevestigde dat. De bond pleit voor het invoeren van de kleine vierkamp vanaf de EK allround in 2016. "Dit voorstel komt komende zomer wel aan bod bij het ISU-congres. De radicale hervormingen van Cinquanta zijn persoonlijke opvattingen die pas op het congres van 2016 kunnen worden aangedragen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden