Plannen huurmarkt funest voor studentenhuisvesting

Hervormingen leiden tot faillissementen en nog grotere woningnood

De kabinetsplannen kunnen rampzalig uitpakken voor studentenhuisvestiging, vrezen studentenhuisvesters, studentenorganisaties en investeerders. Vastgoedbelegger Syntrus Achmea adviseerde haar cliënten gisteren investeringen in de grootste Europese studentencampus bij Leiden te staken. Woningcorporatie Duwo schrapte deze week de bouw van 521 studentenwoningen in Delft. Het veilige investeren in studentenwoningen is straks niet langer rendabel.

Het nieuwe kabinet wil af van het puntensysteem waarmee huren nu worden bepaald. Die huur moet in de toekomst afhangen van de WOZ-waarde, de jaarlijkse woningtaxatie. Verhuurders mogen volgens de plannen maximaal 4,5 procent van dat bedrag als huur innen. Huren in de binnensteden kunnen hierdoor fors stijgen. Maar studentenwoningen, klein, in tijdelijke complexen of aan de rand van de stad, hebben vaak een lage WOZ-waarde. Waardoor de kamerhuur soms met tientallen procenten omlaag moet.

Duwo, grootste studentenhuisvester van Nederland, berekende dat bij een studentencomplex in Delft de huren zouden worden gehalveerd. Leuk voor de student? Nou nee, zegt Vincent Buitenhuis, directeur van de brancheorganisatie. "Goedkoper wonen lijkt goed nieuws. Maar inkomsten voor verhuurders gaan drastisch naar beneden. Dat zal leiden tot faillissementen, een bouwstop en het opdrogen van investeringen." Bij Duwo lopen de extra kosten in de miljoenen.

Gevolg: minder nieuwe studentenwoningen, terwijl de woningnood onder studenten nog altijd hoog is. Het kamertekort ligt volgens studentenvakbond LSVB op 30.000. Wachttijden bij corporatiewoningen liggen in Amsterdam en Utrecht op enkele jaren. Ook verwacht voorzitter Kai Heijneman niet dat het nieuwe systeem wat doet aan de hoge huren bij particuliere verhuurders: aan het huidige puntenstelsel houden die zich ook niet altijd.

Directeur Ton Jochems van de Utrechtse woningcorporatie SSH komt tot dezelfde conclusies. Maar blijven de huren gemiddeld niet ruwweg gelijk? "Ja: met zo'n systeem met WOZ-waardes heb je ook plekken waar de huren omhoogschieten. Zoals bij onze studentenpanden aan de Oudegracht. Daar 'mag' de kamerhuur van de huidige 270 omhoog naar 600 euro." Maar of studenten dat kunnen betalen, is een tweede.

De SSH zit midden in de aanbesteding van een nieuw project met 650 studentenwoningen. Daar zal Jochems niet de stekker uittrekken. "Want als deze plannen doorgaan, gaan we toch over de kop - die extra woningen maken dan niet meer uit."

De woordvoerder van minister Stef Blok van wonen noemt de onrust bij de studentenhuisvesters 'prematuur'. De verhuurdersheffing gaat niet gelden bij onzelfstandige woonruimtes. Daarbij is de vaststelling van de WOZ-waarde bij deze woonruimtes 'nog onderwerp van uitwerking'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden