Plannen humaner asielbeleid uitgelekt

Een man herdenkt de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov. Beeld EPA
Een man herdenkt de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov.Beeld EPA

Het kabinet gaat de opvang van asielzoekers verbeteren, maar het zogeheten buitenschuldcriterium wordt niet versoepeld. Dat is het compromis waarmee staatssecretaris Fred Teeven (Asiel) de steun van de fracties van VVD en PvdA hoopt te verwerven. Teevens voorstellen staan vrijdag op de agenda van de ministerraad.

Bronnen op het Binnenhof stellen dat naar aanleiding van berichtgeving door De Telegraaf en RTL Nieuws.

Door de benarde positie waarin Teeven zich dit voorjaar bevond in het debat over het overlijden van de asielzoeker Alexander Dolmatov, was hij genoodzaakt een menswaardiger beleid te beloven.

De versoepeling van het buitenschuldcriterium lijkt echter een brug te ver. Daarin is geregeld dat vreemdelingen die buiten hun schuld niet naar hun land terug kunnen een verblijfsvergunning krijgen. De PvdA vindt dat hier meer asielzoekers voor in aanmerking moeten komen, maar de VVD is tegen. De procedure wordt wel verbeterd, waardoor het voor asielzoekers duidelijk wordt hoe ze er een beroep op kunnen doen.

Het kabinet wil overlastgevende en criminele asielzoekers in een zwaarder gevangenisregime plaatsen, maar voor goedwillende asielzoekers komt een soepeler regime, inclusief activiteiten en cursussen, mits die in het teken staan van een terugkeer naar eigen land. Ze krijgen ook meer mogelijkheden om bezoek te ontvangen. Ook de grensdetentie op Schiphol wordt versoepeld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden