'Plannen D66 GBA leiden tot pijnlijke situaties en administratieve chaos'

Wie verhuist, moet soms wel tientallen adreswijzigingen de deur uit doen. Behalve dan naar de kerk, want die krijgt doorgaans automatisch van de gemeente een verhuisbericht. Het kan daardoor gebeuren dat er onverwacht een rekening van de plaatselijke kerk op de nieuwe deurmat ligt, ook al heb je in geen jaren een viering bijgewoond.

Een onwenselijke situatie, vindt D66. De partij wil dat gemeenten niet langer gegevens uit de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) verstrekken aan de Stichting interkerkelijke ledenadministratie (Sila).

Verschillende kerkgenootschappen die gebruik maken van de regeling, waaronder de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) en de rooms-katholieke kerk, voorzien een administratieve chaos en pijnlijke situaties als de plannen van D66 het halen.

"Bij kleine kerkgenootschappen houden mensen nog wel een oogje op elkaar. Maar bij een groot kerkgenootschap als de Protestantse Kerk in Nederland raak je het overzicht kwijt, vooral aan de randen van de kerk", zegt secretaris-generaal Arjan Plaisier van de PKN. "Ik voorzie situaties waarbij overleden mensen brieven blijven krijgen van de kerk."

Het kan snel uit de hand lopen. Ieder jaar verhuist of overlijdt zo'n 20 procent van de kerkleden, vertelt Sila-directeur Dick Breekveldt. "Kerkleden zijn gewend dat het automatisch wordt doorgegeven. De kerk is hierdoor afhankelijk geworden van de gemeentelijke basisadministratie." Bert Elberse, woordvoerder van de rooms-katholieke kerk: "Binnen de kortste keren is onze administratie sterk verouderd".

Sila, dat gevestigd is in een klein kantoor in Bennekom, krijgt informatie uit de gemeentelijke basisadministratie. Op die manier hoeven zo'n 6,1 miljoen kerkleden hun verhuizing niet zelf te melden bij de kerk. De stichting is daarmee een belangrijke steunbeer onder het kerkelijke instituut.

Volgens D66 worden de zeven aangesloten levensbeschouwelijke groeperingen voorgetrokken. Dat is niet juist, zegt Sila-directeur Breekveldt. "Het is wettelijk vastgelegd dat we er zijn voor alle levensbeschouwelijke organisaties. Ook het Humanistisch Verbond, nu geen lid, zou er gebruik van kunnen maken."

Wat Arjan Plaisier van de Protestantse kerk betreft, krijgen juist veel meer maatschappelijke organisaties inzage in dit soort gemeentelijke gegevens. "Hiermee faciliteert de overheid het middenveld. Dat lijkt me alleen maar goed nu de overheid zich terugtrekt."

D66-kamerlid Gerard Schouw, die af wil van Sila, zegt 'regelmatig' mailtjes te krijgen van burgers die boos zijn dat ze ongevraagd bericht krijgen van de kerk. Maar volgens Breekveldt schrijven daarop maar weinig kerkleden zich uit bij de centrale Sila-administratie. "Het gaat om een fractie van een procent."

Sila betaalt de overheid voor de informatie. Voor 2013 is dat bijvoorbeeld 55.000 euro. De aangesloten kerkgenootschappen brengen dit geld op.

Sila
Bij de oprichting begin jaren '80 diende Stichting interkerkelijke ledenadministratie vooral de hervormde kerk, die veel papieren leden had. Toen vanaf 1994 gemeentehuizen niet meer de kerkelijke gezindte van inwoners mochten bijhouden, kregen ook andere kerken oog voor Sila. Er rees maatschappelijke weerstand tegen registratie, vanwege de scheiding tussen kerk en staat. Ook enkele kerken weigerden deelname. Gereformeerde kerken wilden het aan de lokale kerken overlaten of ze van Sila gebruik wilden maken. De rk kerk vond ledenadministratie te duur en onnodig, en orthodox-protestantse kerken roken rond Sila te veel nestgeur van vrijblijvend hervormd geloof. In 1999 stapten twee bisdommen over hun bezwaren heen. Sila telt nu zeven leden: de Rooms-Katholieke kerk, de Protestantse kerk in Nederland, de Oud-Katholieke kerk, de Vrij-Katholieke kerk, het Nieuw-Apostolisch Kerkgenootschap, de Algemene Doopsgezinde Sociëteit, en het Leger des Heils.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden