Plannen Bush met energie 'rampzalig'

AMSTERDAM - Het energieplan dat de Amerikaanse president George W. Bush donderdag bekendmaakte, is op veel plekken in de wereld met afgrijzen ontvangen.

Jan Pronk, minister van milieu en tevens voorzitter van de VN-klimaatconferentie, noemde het plan een 'rampzalige ontwikkeling' die 'onherroepelijk' leidt tot een grotere uitstoot van kooldioxide.

Bush kondigde aan dat hij de energietekorten waarmee de Verenigde Staten al enige tijd kampen, te lijf wil gaan door meer olie en gas te winnen en meer gebruik te maken van kolen- en kernenergie.

Democraten en milieuorganisaties in de VS zijn geschokt. Hun kritiek spitst zich toe op het plan om in een beschermd natuurgebied in Alaska naar olie te gaan boren en op het voornemen van Bush om nieuwe kerncentrales te gaan bouwen.

Critici zeggen hardop dat Bush de energiecrisis aandikt, om zo ruim baan te kunnen geven aan de oliemaatschappijen. Dat zou zijn tegenprestatie zijn voor de financiële steun die hij tijdens zijn verkiezingscampagne van hen ontving. Democratische leider in het Huis van Afgevaardigden Dick Gephardt sneerde dat het plan van Bush veel weg heeft van een jaarverslag van de oliemaatschappij Exxon Mobile.

In het buitenland wordt Bush vooral bekritiseerd omdat hij weinig onderneemt om de uitstoot van kooldioxide terug te dringen. Een woordvoerder van de Europese Commissie zei dat zijn plan te veel nadruk legt op het vergroten van het aanbod ván en te weinig op het verminderen van de vraag náár energie. Volgens de commissie is hiermee 'voorzover dat nog nodig was' opnieuw duidelijk gemaakt dat de Verenigde Staten zich niets aan 'Kyoto' gelegen laten liggen.

De milieuorganisatie Greenpeace noemde het plan een 'vuistslag in het gezicht van de internationale gemeenschap'. ,,Ik denk dat de boodschap duidelijk is. De VS zijn absoluut niet van plan hun emissie van kooldioxide onder controle te brengen'', aldus Greenpeace.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden