'Plankton' van Voskuil wint Libris Literatuurprijs

Van een onzer verslaggevers AMSTERDAM - De schrijver J.J. Voskuil heeft gisteravond tijdens het traditionele diner in het Amsterdamse Park Plaza de Libris Literatuurprijs gewonnen. Met 'Plankton', het 829 bladzijden tellende derde deel van Voskuils cyclus 'Het Bureau', werd het dikste boek uit de stapel van zes genomineerde romans bekroond met 100 000 gulden.

De shortlist bestond verder uit 'Figuranten' van Arnon Grunberg, 'Tussen mes en keel' van Geerten Meijsing, 'Uit het paradijs' van Nelleke Noordervliet, 'Gemis' van Manon Uphoff en het vooraf favoriet geachte 'Het lied en de waarheid' van Helga Ruebsamen. Deze romans kregen een 'troostprijs' van 5000 gulden.

De juryleden van de Libris Literatuurprijs 1998 - Hermine de Graaf, Willem Kuipers, Annemiek Neefjes, Ronald Soetaert en voorzitter Henk van Os - hadden bij het bepalen van de winnaar de 'vertellende kracht' als leidraad genomen. Alle zes genomineerde romans waren volgens de jury geschreven door “schrijvers die in de werkelijkheid van alles te beleven hebben en die van alles erover te weten willen komen.”

Uiteindelijk voerde het criterium van de vertellende kracht de jury toch naar het boek van J.J. Voskuil. Henk van Os vertelde aan het slot van zijn toespraak hoe 'Plankton' in de beraadslagingen een eigen leven was gaan leiden: “De grappen die we met smaak uit het boek navertelden, de bewondering die we voelden voor het scherpe tijdsbeeld erin, de radicale inzet van de schrijver om én zijn omgeving én zijn eigen ziel haarfijn te ontleden, de merkwaardige sensatie dat deze nuchtere registratie van het benepen dagelijks leven zoveel emotie teweeg kan brengen, en dit alles in één roman aan te treffen, moest de jury wel - met meerderheid van stemmen - tot de keuze brengen van 'Het Bureau 3: Plankton' van J.J. Voskuil.”

Na de bekendmaking zei Voskuil: “Ik ben geroerd door dit eerbewijs, maar ik besef dat, als de jury een beetje anders zou zijn geweest, een ander gewonnen zou hebben”. Vervolgens dankte de schrijver zijn uitgevers, Wouter van Oorschot en Gemma Nefkens van uitgeverij Van Oorschot voor hun moed zo'n 'verschrikkelijk onbehoorlijk dik boek uit te willen geven'.

Voskuil, die het afgelopen jaar een publiciteitsactie voerde tegen de varkensindustrie, gaf toe dat ook de varkens van zijn prijs zullen meegenieten. Wouter van Oorschot: “Potverdomme, ik had het gedacht!”

Daarop zei Voskuil tegen Grunberg: “Ik had het ook u van harte gegund.” Helga Ruebsamen reageerde lakoniek: “Deze circuspoedel is niet door de hoepel gesprongen. Ik ben blij voor Voskuil, zijn vrouw, de varkens, en de hele reut.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden