Planbureau onderzoekt fouten klimaatrapport

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) gaat onderzoek doen naar fouten in het klimaatrapport van het IPCC, het internationale wetenschappelijke klimaatbureau van de VN. De laatste maanden is ophef ontstaan over fouten in het rapport uit 2007 over de gevolgen van de klimaatverandering in de wereld. Er stonden onder meer verkeerde aannames in over het tempo waarin gletsjers in de Himalaya smelten.

Het planbureau, dat de overheid informeert op het gebied van milieu, natuur en ruimte, heeft ook een speciaal meldpunt geopend. Hierop kunnen wetenschappers, deskundigen en geïnteresseerden tot 6 april fouten doorgeven die zij hebben geconstateerd in het IPCC-rapport. Naar verwachting maakt het PBL eind april de onderzoeksresultaten bekend.

Het IPCC heeft ook fouten gemaakt op basis van gegevens die door het PBL waren aangeleverd. Het klimaatpanel stelde in 2007 dat 55 procent van Nederland onder de zeespiegel ligt, terwijl er had moeten staan dat ruim de helft van het land gevoelig is voor overstromingen. Voormalig minister Jacqueline Cramer van Milieu gaf het planbureau al opdracht deze fout te onderzoeken.

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) is gevraagd toe te zien op de kwaliteit van het onderzoek van het PBL. Enkele weken geleden maakte de KNAW bekend dat het instituut een groep topwetenschappers bijeen gaat roepen om over het klimaatonderzoek in brede zin te discussiëren. Vast moet komen te staan over welke conclusies met betrekking tot klimaatverandering wetenschappers het eens zijn, en naar welke vermeende feiten nader onderzoek moet worden gedaan.

Passage uit het rappport over de gletsjers in het Himalaya-gebergte. (Jorgen Caris)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden