Planbureau Leefomgeving: natuur profiteert van natuurbeleid Dijksma

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken em Jan Jacob van Dijk van het Interprovinciaal Overleg (IPO) presenteren het Natuurakkoord. In het akkoord staan de ambities voor de ontwikkeling en het beheer van de natuur in Nederland tot 2027. Beeld anp
Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken em Jan Jacob van Dijk van het Interprovinciaal Overleg (IPO) presenteren het Natuurakkoord. In het akkoord staan de ambities voor de ontwikkeling en het beheer van de natuur in Nederland tot 2027.Beeld anp

Het kabinet heeft weer groene vingers gekregen, twitterde PvdA-Kamerlid Lutz Jacobi vandaag. Zo ver wilde het Planbureau voor de Leefomgeving niet gaan, al laat zij wel weten dat de natuur profiteert van het nieuwe beleid dat staatssecretaris Sharon Dijksma vandaag presenteerde.

Het 'natuurpact' heet het nieuwe beleid op hoofdlijnen dat de opvolger is van de Ecologische Hoofdstructuur. Nieuw is dat de uitvoering niet in handen van de Rijksoverheid ligt, maar bij de provincies. Deze wijziging was overigens al door het vorige kabinet in gang gezet.

Volgens het PBL is het natuurpact een aanzienlijke verbetering voor het voortbestaan van de soorten die op de Vogel- en Habitatrichtlijnen staan. Deze richtlijnen van de Europese Unie beschermen 187 zeldzame of bedreigde vogelsoorten. Toch is er niet alleen goed nieuws. Voor een aantal soorten blijven de leefomstandigheden moeilijk en is er kans op achteruitgang.

Met het pact willen Rijk en provincies het aantal hectares natuurgebied uitbreiden. Het streven is dat er in 2027 zeker 80.000 hectare nieuwe natuur bij is gekomen en dat de milieuomstandigheden in de gebieden zijn verbetert.

Of dat gaat lukken, hangt af van de keuzes die de provincies gaan maken bij de uitvoering. Die zijn cruciaal, zo waarschuwt het PBL. "Zo zijn er onzekerheden over hoe de bezuiniging op natuurbeheer zal uitpakken. Als beheer minder goed wordt uitgevoerd, zal de natuurkwaliteit drastisch verminderen."

Volgens het akkoord wordt de grond die het Rijk al eerder kocht voor natuurdoelen overgedragen aan de provincies. Tot en met 2017 is 800 miljoen euro beschikbaar, daarna structureel 200 miljoen euro per jaar. Wel kan 100 miljoen euro die voor 2014 en 2015 was gereserveerd pas in 2016 en 2017 worden uitgegeven. Dijksma: "We temporiseren want het gaat economisch niet heel goed. Maar we doen wat we hebben beloofd. Het is bijzonder dat een bedrag naar achteren schuift, maar later wel terugkomt.''

In het nieuwe akkoord is ook aandacht voor andere, maatschappelijke doelen van natuur, zoals voor recreatie, landbouw en klimaat. "Dit deel van het akkoord is nog onvoldoende uitgewerkt, maar is wel belangrijk voor het slagen van het beleid", waarschuwt het PBL. "De kunst is om de verschillende functies van natuur te combineren en nieuwe coalities (voor de financiering, red) te smeden. Alleen dan zal het natuurbeleid stevig verankerd zijn in de maatschappij."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden