’Plan voor werk risicojongeren verpest’

De proef met de no-riskpolis is verpest, zegt Hans de Boer. De polis had 13.000 jongeren een baan moeten bezorgen.

De ambtelijke top van het ministerie van sociale zaken heeft het plan om kansarme jongeren aan een baan te helpen om zeep geholpen. Dat vindt Hans de Boer, voormalig voorzitter van de Taskforce Jeugdwerkloosheid.

Het plan van de werkgroep om werkgevers met een no-riskpolis te compenseren voor ziekteverzuim van jongeren zonder startkwalificatie had 13.000 jongeren aan het werk moeten helpen. Maar onderzoek wijst uit dat er nog geen duizend no- riskpolissen verstrekt zijn.

„Wat wil je ook, als een proef zo krakkemikkig wordt uitgevoerd”, zegt De Boer. Hij neemt het staatssecretaris Aboutaleb (sociale zaken) niet kwalijk dat hij niet van plan is de no-riskpolis in te voeren. „Aboutaleb wordt misleid door de ambtelijke top. Het zijn de bestuurders zonder visie die het plan verprutst hebben.”

De Boer is des duivels, want de no-riskpolis heeft volgens hem nooit op de steun van de ambtelijke top van het ministerie van sociale zaken kunnen rekenen. Er is geen landelijke campagne gevoerd voor de polis en de uitvoering is uitbesteed aan de gemeenten. En die zijn er volgens De Boer ieder op hun eigen, vaak krachteloze wijze mee omgesprongen.

De Taskforce Jeugdwerkloosheid vond dat de no-riskpolis een basisvoorwaarde is om kansarme jongeren aan het werk te helpen. „Het hoort bij de standaard infrastructuur van de Nederlandse arbeidsmarkt”, vindt De Boer. In 2005 bleek de groep dat er een kern van moeilijke jongeren is, waaraan werkgevers zich niet willen branden.

„Het gaat om jongeren die ziek, zwak en misselijk zijn, en van wie verwacht wordt dat ze vaak verzuimen en niet de juiste werkhouding hebben. Na lang soebatten kwamen we tot een akkoord. Werkgevers zouden niet voor de kosten van dit verzuim hoeven opdraaien via de no-riskpolis. Die zou landelijk in de markt gezet worden, en daar zouden we ook landelijk actie voor gaan voeren.” Maar de polis werd eerst in zes proefgemeenten ingevoerd, en op aandringen van de Tweede Kamer in de dertig grootste gemeenten. Deze week verscheen een vernietigend evaluatierapport over de regeling. Ziekteverzuim zou voor werkgevers geen reden zijn om jongeren niet aan te nemen. Bovendien zouden de financiële voorwaarden voor werkgevers te gering zijn en de administratieve lasten te hoog. Volgens De Boer is de uitbesteding van de regeling aan een groot aantal instanties de oorzaak van het echec. „Het is een wonder dat er nog duizend polissen zijn verstrekt.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden