Plan voor simpeler alimentatie

© Thinkstock Beeld
© Thinkstock

Het huidige systeem voor kinderalimentatie, dat leidt tot veel problemen tussen gescheiden ouders, kan volgens twee Kamerleden van VVD en PvdA veel eenvoudiger.

Van onze redactie politiek

Oud-advocaat Ard van der Steur (VVD) en voormalig rechter Jeroen Recourt (PvdA) bieden daarvoor deze week een gezamenlijk plan aan bij VVD-staatssecretaris Fred Teeven van justitie. De kern van hun vereenvoudiging is dat scheidende ouders in een paar stappen op internet moeten kunnen uitrekenen wie wat financieel bijdraagt aan de opvoeding van de kinderen. Daarbij geldt voor beide ex-echtgenoten een minimum van 600 euro per jaar, ongeacht de hoogte van het salaris of de uitkering.

De huidige regels zijn ingewikkeld en leiden er toe dat bij maar liefst 80 procent van de scheidingen-met-kinderen er na verloop van tijd betalingsproblemen ontstaan tussen vader en moeder.

VVD-Kamerlid Van der Steur hoopt dat een 'eerlijker en transparanter' systeem minder vaak ruzie oplevert. "Daar zijn de kinderen zeer mee geholpen." In de VVD-PvdA-voorstellen wordt rekening gehouden met hoe vaak een kind bij elke ouder verblijft en met draagkracht.

Recourt over de doolhof waarin gescheiden ouders nu vaak verdwalen: "Zelfs deskundigen snappen het nu vaak niet goed. We willen dat straks 80 procent van de mensen begrijpt waarom ze een bepaald bedrag aan alimentatie betalen. De achtergrond is het belang van het kind; dat er tussen ouders minder ruzie is over het geld."

De organisatie van raadslieden in het familierecht vindt het weliswaar zinnig over een eenvoudiger systeem na te denken, maar of daarmee een groot deel van ruzies wordt voorkomen, is nog maar de vraag. Een woordvoerster van de vereniging van familierechtadvocaten en scheidingsbemiddelaars: "Een scheiding is een emotioneel proces. Aan weigerachtigheid om te betalen liggen vaak andere redenen ten grondslag."

Vast staat wel dat de nieuwe regels die de twee grootste partijen uit het parlement wensen minder werk betekenen voor de overbelaste rechters. Want met het rekenmodel op internet en met behulp van een mediator moeten de meeste scheidende stellen er zelf uit kunnen komen.

Ouders die de rekensom over kostenverdeling niet accepteren, kunnen dan nog langs bij het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen. Wordt ook daar geen compromis gevonden dan is alsnog een gang naar de rechter mogelijk.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden