Plan voor nieuwe nationale partij om Frankrijk te behoeden voor FN

Van onze buitenlandredactie AMSTERDAM - De overwinning van het Front National in het kleine Vitrolles kan in zekere zin een zegen zijn voor de Franse politiek. Een jaar voor de belangrijke parlementsverkiezingen zijn de politieke partijen flink wakker geschud na de winst van Catherine Mégret in het Zuid-Franse Vitrolles.

Binnen de regeringsmeerderheid gaan er na 'Vitrolles' stemmen op om een totaal nieuwe partij uit de grond te stampen. In de vriendenkringen van oud-minister van binnenlandse zaken Charles Pasqua wordt hardop gedacht over een 'nationale partij' die strijd voor de idealen van volk en vaderland. Omdat een dergelijke echte gaullistische partij niet bestaat is het Front National in staat te gedijen, is de redenering. William Abitbol, de ex-raadgever van Pasqua: “Als er geen antwoord komt, dan zal het Front National meer vooruitgang boeken. Het is nog niet te laat om een 'nieuw produkt' te creëren dat ligt tussen het FN en het conglomeraat RPR-UDF, een machtsstructuur zonder dynamiek”.

De regionale socialistische partijbaasjes zijn na de uitslag van Vitrolles naar Parijs geroepen om een nieuwe strategie uit te stippelen. Voorkomen moet worden dat het FN volgend jaar maart in sommige zuidelijke kiesdistricten opnieuw met de winst gaat strijken. PS-zegsman François Hollande zegt dat de socialisten 'voorbeeldige kandidaten' naar het zuiden zullen sturen. Over hun eerlijkheid mag niet meer worden getwijfeld. Want zij hebben de afgelopen tijd het verwijt gekregen dat de winst van het FN in feite hun schuld is. Een andere kandidaat dan de van corruptie beschuldigde Jean-Jacques Anglade zou het zonder meer beter hebben gedaan.

Vooral de absolute meerderheid die het racistische FN voor het eerst bij verkiezingen behaalde, was aanleiding voor socialisten, communisten, gaullisten en liberalen zich opnieuw te bezinnen over hun strategie voor volgend jaar. Onderzoeksbureaus zijn aan het rekenen geslagen hoeveel zetels het Front in de nieuwe Assemblée Nationale in Parijs zou kunnen veroveren.

Volgens verkiezingsdeskundigen van de regeringspartijen UDF en RPR zou extreem-rechts volgend jaar in bijna eenderde deel van de Franse kiesdistricten de tweede ronde kunnen bereiken. Ieder van de 577 kiesdistricten levert één afgevaardigde aan de Assemblée. In 150 tot 200 districten zou het FN in een tweede ronde kunnen strijden om een zetel.

Benauwd

De twee regeringspartijen kijken hoe dan ook met angst uit naar deze verkiezingen. De Parti Socialiste is favoriet voor de overwinning volgend jaar en zal in veel gevallen een tweede ronde in de districten wel halen. Volgens de laatste opiniepeiling van het Instituut Sofres zouden de socialisten 29 procent van de stemmen krijgen, de twee regeringspartijen UDF en RPR ieder 17 procent, het FN van Jean-Marie Le Pen 14 procent en de communisten 11 procent.

Voor de rechtse regeringspartijen zal het daarom moeilijk kunnen worden die tweede ronde te bereiken als het Front National meedoet. “Onze tweede tegenstander, die de verkiezingen niet kan winnen, maar ons wel kan laten verliezen is het FN”, zegt Patrick Stefanini, een van de leiders van de gaullistische RPR in het dagblad Le Figaro.

Het zou voor UDF en RPR reden kunnen zijn om direct in die districten waar een FN-gevaar op de loer ligt samen te werken en één kandidaat naar voren te schuiven.

Het Front National gaat intussen zegevierend door met zijn eigen strategie. Het zal proberen een partij te zijn waar geen Fransman zich voor hoeft te schamen. De FN-steden Toulon, Orange, Marignane en nu ook Vitrolles moeten voorbeeldsteden zijn van fatsoenlijk FN-bestuur, steden waar de Franse burger zich weer op z'n gemak voelt. Het FN wil aantonen dat het minstens net zo goed kan besturen en net zo 'gewoon' is als andere partijen.

Van een leien dakje gaat dat niet, althans niet in Toulon. Daar hebben 2000 mensen gisteren gedemonstreerd tegen het voornemen van FN-burgemeester Le Chevallier om de plaatselijke schouwburg te sluiten, die door hem als een “links bolwerk” wordt beschouwd. Onder hen bevonden zich zo'n 200 artiesten en andere bekende Fransen, onder wie de filmregisseurs Bertrand Tavernier en Claude Chabrol, die met een speciale 'vrijheidstrein' uit Parijs waren gekomen. De Franse minister van cultuur, Philippe Douste-Blazy, heeft zich uitgesproken tegen de sluiting van de schouwburg, volgens hem “een van de beste cultuurcentra in het zuiden van Frankrijk”.

Voor discussie zorgde verder een groep van 155 Franse schrijvers, onder wie de filosoof-schrijver Bernard Henri-Levy, die zich gisteren uitspraken tegen de nieuwe strenge immigratiewetgeving. Woensdag deed een groep filmregisseurs dat ook al.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden