Plan voor hereniging Anglicaanse Kerk en RK-Kerk

LONDEN (ANP) - De Anglicaanse Kerk en de Rooms-Katholieke Kerk hebben vergaande plannen voor een hereniging. Dat meldde de Britse krant The Times maandag. De paus zou de leiding krijgen na het samengaan. Prominente bisschoppen van beide kerken zouden de voorstellen al hebben goedgekeurd.

Volgens de krant komen beide kerken later dit jaar met een 42 pagina's tellende verklaring die is voorbereid door de internationale commissies van beide kerken. Hierin worden anglicanen en rooms-katholieken aangespoord om uit te zoeken hoe ze kunnen worden herenigd.

De Anglicaanse Kerk ontstond in 1534, toen de Engelse koning Hendrik VIII tegen de zin van paus Clemens VII scheidde van Catharina van Aragon en trouwde met Anna Boleyn. In de eeuwen hierna werden katholieken onderdrukt. Pas in de 19e eeuw begon de emancipatie van de Britse rooms-katholieke gemeenschap. Formeel is het Britse staatshoofd, nu dus Elizabeth II, hoofd van de Anglicaanse Kerk die ongeveer 77 miljoen volgelingen telt. Er zijn wereldwijd circa een miljard rooms-katholieken.

In Groot-Brittannië dreigt het rooms-katholicisme de anglicanen te overvleugelen. De RK-Kerk wordt de komende jaren de grootste godsdienstige organisatie, meldde een recent rapport. De reden is de massale immigratie van Polen en inwoners van andere landen met een overwegend rooms-katholieke bevolking. Het aantal leden van de Anglicaanse Kerk blijft daarentegen afnemen.

Zie ook: The Times

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden