Plan voor grootste natuurpark ter wereld in Afrika

ZEIST (ANP) - Vijf landen in zuidelijk Afrika hebben een overeenkomst getekend. Ze willen gezamenlijk het grootste, grensoverschrijdende beschermde natuurgebied ter wereld tot stand brengen.

Het gebied omvat delen van Namibië, Angola, Botswana, Zambia en Zimbabwe en is circa zevenmaal zo groot als Nederland.

De overeenkomst is tot stand gekomen met steun van de Peace Parks Foundation en het Wereld Natuur Fonds, aldus de laatste in een persverklaring maandag. De Peace Parks Foundation stelt zich ten doel grensoverschrijdende natuurgebieden te ontwikkelen.

Grensoverschrijdend

De oprichting van het Kavango-Zambezi Grensoverschrijdend Natuurgebied, kortweg KAZA, betekent dat 36 bestaande natuurgebieden en wildreservaten met elkaar worden verbonden. Het gebied omvat onder meer de Caprivi Strip in Namibië, Chobe Nationaal Park, de Okavango Delta in Botswana en de Victoria Falls op de grens van Zimbabwe en Zambia. Belemmerende hekken worden weggehaald.

Het park belooft een belangrijke bestemming te worden voor ecotoerisme met de grootste populatie olifanten (ongeveer 250.000) in heel Afrika.

KAZA moet in 2010 een feit zijn. Toeristen kunnen zich dan vrijelijk door het gebied bewegen, zonder steeds grensposten te moeten passeren. Peace Parks verwacht dat het park dankzij de combinatie van natuurbescherming en toerisme een motor van sociaaleconomische ontwikkeling en stabiliteit in de regio zal zijn.

Corridor voor olifanten

De initiatiefnemers werken momenteel nog een plan uit voor een corridor voor olifanten. Vooral in Botswana heeft de groeiende olifantenpopulatie te weinig ruimte, waardoor de dieren in toenemende mate zich in het leefgebied van mensen begeven en akkers vertrappen. De corridor moet de dieren de gelegenheid geven naar andere gebieden te trekken die nu nog nauwelijks olifanten herbergen, zoals het Kafue National Park in Zambia, waar momenteel 'slechts' 10.000 olifanten leven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden