Plan voor duurzame visserij door EU-ministers afgezwakt

De plannen van het Europarlement voor een duurzame visserijsector zijn door de Europese visserijministers afgezwakt. Volgens milieuorganisaties als Greenpeace en Wereld Natuurfonds mist het voorstel de details en de ambitie die de komende tien jaar nodig zijn voor een echt duurzame en economisch gezonde visserij.

De ministers onderstreepten gisteren de kern van de voorgestelde hervorming: bijvangst mag in de toekomst niet meer overboord. Op zich is dat goed voor de visstand. Nu worden onbedoeld gevangen vissen vaak dood teruggegooid. Beter vistuig moet voor minder bijvangst zorgen. De bijvangst die dan toch nog in de netten zit, moet aan land worden gebracht om te verwerken tot bijvoorbeeld vismeel.

Maar hoewel de visserijministers dit plan van het Europarlement steunen, willen ze invoering van het verbod uitstellen. Het gaat niet dit jaar al in, zoals voorgesteld. De sector krijgt tot 2019 de tijd om zich aan te passen. Volgens Europarlementariër Bas Eickhout kan er daarmee nauwelijks nog gesproken worden van een verbod. Bepaalde vissoorten worden uitgezonderd en de ministers willen nog 5 procent bijvangst toestaan. Dat is een compromis: sommige lidstaten pleitten voor 10 procent bijvangst, Zweden drong aan op 0 procent. Minder dan 5 procent is volgends de ministers niet haalbaar, omdat veel vissoorten eenzelfde leefgebied hebben.

Visquota worden voortaan vastgesteld op wetenschappelijke gronden, zodat visbestanden kunnen herstellen. Maar daarbij noemen de ministers geen streefdatum. Ook wordt dat biologisch verantwoorde beheer niet centraal vanuit Brussel geregeld, maar aan individuele lidstaten overgelaten.

De uitkomst van de ministerraad is niet bepalend. De parlementariërs zijn medewetgever; zonder hun instemming kan het Europees visserijbeleid niet gewijzigd worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden