Plan voor bevrijding Westerbork onderzocht

Herdenking van de bevrijding van Westerbork. Beeld anp
Herdenking van de bevrijding van Westerbork.Beeld anp

Het Herinneringscentrum Westerbork wil meer weten van een bevrijdingsplan voor het kamp dat in 1944 werd voorbereid door het verzet. Dat zei directeur Dirk Mulder van het centrum vandaag. 'Dit gaan we nu echt heel goed uitzoeken', maakte Mulder bekend in het programma EO Door de Week.

Redactie

Aanleiding voor zijn wens tot nader onderzoek is het boek 'Het kruis op de berg', dat volgende maand verschijnt en waarin onder meer het bevrijdingsplan voor het concentratiekamp in Drenthe wordt beschreven.

In het radioprogramma kwam het plan van de predikant Bas Ader uit Nieuw-Beerta aan de orde, die in 1944 samen met andere verzetsmensen een bevrijdingsactie in Westerbork had willen uitvoeren. Hij wilde onder meer het transport van Joden naar de vernietigingskampen Auschwitz, Sobibor en Bergen-Belsen dwarsbomen.

Ader, die in de oorlog circa driehonderd Joden het leven redde, werd echter opgepakt en in november 1944 als vergelding voor de dood van een Duitser nabij Veenendaal gefusilleerd. De schrijver van het boek 'Het kruis op de berg', Constant van den Heuvel, achterhaalde bij zijn speurtocht naar de slachtoffers van die fusillade het bevrijdingsplan voor het concentratiekamp.

Het was de bedoeling van het verzet om met een trein Westerbork binnen te rijden en de gevangenen in het kamp te bevrijden. Directeur Mulder wil in het Herinneringscentrum Westerbork aandacht aan het bevrijdingsplan besteden, zo zei hij. 'Het plan is de moeite waard voor een aparte tentoonstelling.'

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden