Plan van aanpak geldt niet voor hele sector

Van een onzer verslaggeefsters UTRECHT - Om de wachttijden voor verpleeghuizen terug te brengen tot een aanvaardbare termijn is jaarlijks 80 miljoen gulden nodig. De Nederlandse vereniging voor verpleeghuiszorg (NVVz) maakte deze week bekend dat in 1996 gemiddeld 7 300 mensen op een wachtlijst stonden.

Voor de afdeling voor lichamelijke klachten was de wachttijd 6 weken, voor psychogeriatrische stoornissen bijna 16 weken. Dat is te lang, vindt de NVVz. Een wachttijd van vier weken voor de somatische afdeling en van 8 weken voor de psychogeriatrische afdeling zou beter zijn. Twee van de drie wachtenden voor een plaats in een verpleeghuis is dement. Ruim veertig procent van de wachtenden is urgent.

Deze week kwamen vertegenwoordigers van partijen binnen de gezondheidszorg, waaronder medisch specialisten, verzekeraars, werkgevers, werknemers en ziekenhuizen met een gezamenlijk plan om de wachttijden terug te dringen. Dat gaat om de zogeheten cure, de behandeling in het ziekenhuis van aandoeningen die te genezen zijn. De wachttijden hier kunnen korter worden door publiceren van de wachttijden, door betere samenwerking tussen bedrijfsartsen en huisartsen, betere organisatie binnen ziekenhuizen en door onderzoek en door de behandeling rond de patiënt te organiseren in plaats van de patiënt de bestaande trajecten van het ziekenhuis te laten volgen.

Volgens woordvoerder Saskia Speelman van de Nederlandse zorgfederatie is een dergelijke aanpak niet mogelijk voor de care, de verzorging en revalidatie in verpleeghuizen en woonvormen voor lichamelijk en verstandelijk gehandicapten. Verpleeghuizen maken al sinds twee jaar de wachttijden bekend. Zij hebben destijds van staatssecretaris Terpstra op grond hiervan extra geld gekregen, maar dat is te weinig, want de wachttijden voor opname in een verpleeghuis zijn langer geworden. De capaciteit van verpleeghuizen houdt de vergrijzing niet bij, ondanks dat verzorgingshuizen kamers ombouwen tot verpleegunits.

- Vervolg op pagina 3

Te weinig plaats voor ouderen en gehandicapten VERVOLG VAN PAGINA 1

Ook is er weinig flexibiliteit als het om regionale spreiding gaat. Iemand uit Rotterdam die een knieoperatie ondergaat, kan nog wel een week in een ziekenhuis Groningen worden geplaatst. Maar als het gaat om het permanente verblijf in een verpleeghuis moet toch een plaats worden gevonden dicht bij de naaste familie.

Wachtlijsten van instellingen die niet zoals ziekenhuizen via zorgverzekeraars gefinancieerd worden maar via de AWBZ, zoals verpleeghuizen en woonvormen voor gehandicapten, zijn alleen op te lossen via meer capaciteit, dus met meer geld. Juist omdat het om bewoners gaat die permanent in de instellingen blijven, gaat het om grote bedragen.

Eind vorig jaar maakte het NZI, het instituut voor onderzoek, informatie en opleidingen in de zorgsector, bekend dat 6 000 verstandelijk gehandicapten op een plaats in een woonvoorziening wachten. Mensen met een lichamelijke handicap moeten gemiddeld vijf tot zes jaar wachten voor zij een geschikte plaats krijgen. Ook voor de dagbesteding van gehandicapten bestaan wachtlijsten. Activiteitencentrum De Spil in Zoetermeer voor gehandicapten heeft zelfs een wachtlijst voor een wachtlijst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden