Plan thuisonderwijs te verbieden 'niet van deze tijd'

Staatssecretaris Sander Dekker (VVD) wil een verbod op thuisonderwijs, ondanks een pleidooi van de Kinderombudsman, en met flinke kritiek tot gevolg. De Nederlandse Vereniging voor Thuisonderwijs (NVvTO) noemt het idee van Dekker 'niet van deze tijd'.

De leerplichtwet bepaalt dat kinderen vrijgesteld kunnen worden als hun ouders vinden dat geen enkele school past bij hun levensovertuiging. Wat er moet gebeuren met die kinderen, staat niet in de wet. In de praktijk krijgen ze thuis les, bijna altijd van hun ouders.

Dekker vindt dat er zo te veel kinderen van de radar verdwijnen. "Het is onduidelijk wat voor onderwijs ze thuis krijgen. Deze groep is niet groot, het gaat om enkele honderden leerlingen, maar is in de afgelopen tien jaar sterk gegroeid. Daar wil ik een eind aan maken. Ieder kind heeft recht op goed onderwijs, op school. Samen met leeftijdsgenoten."

Dekker noemde thuisonderwijs eerder al geen 'volwaardige vervanger van school'. School is zo veel meer dan thuis rekensommen uit een boekje leren, zei hij. Leerlingen mochten wat hem betreft niet worden onttrokken aan een belangrijke functie van het onderwijs: het ontmoeten en leren omgaan met andere kinderen.

Volgens de NVvTO druist Dekkers voornemen in tegen onderwijsvrijheid en de vrijheid van meningsuiting. Een klein aantal ouders dat hun kinderen onderwijs op maat geeft, mag die vrijheden niet worden onthouden, zegt woordvoerder Tonnie Nijenhuis. "Leren vindt niet meer uitsluitend op school plaats. De schoolplicht kan beter vervangen worden door een leerrecht. Ouders en kinderen hebben een direct belang bij keuzevrijheid."

(trouw)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden