Plan staatssecretaris Dekker nekt tientallen scholen

Staatssecretaris Sander Dekker (onderwijs). Beeld ANP
Staatssecretaris Sander Dekker (onderwijs).Beeld ANP

Met de wet waarmee Sander Dekker grondwetsartikel 23 wil moderniseren, verdwijnen eerder scholen dan er nieuwe bij komen. Dat zeggen onderwijsdeskundigen na bestudering van het voorstel.

Romana Abels en Marijke de Vries

Sander Dekker meent dat het onderwijsstelsel 'op slot' zit. Dit jaar bestaat het 99 jaar en daarmee is het behoorlijk gedateerd. De verzuilde samenleving waarin het tot stand kwam, bestaat al lang niet meer. Toch kan een nieuwe school die niet door de overheid wordt opgericht op dit moment nog steeds alleen van de grond komen als hij hoort tot een levensbeschouwelijke richting. 'Te star', concludeert Dekker.

De VVD-staatssecretaris wil een modernere invulling van het begrip 'richting', zoals dat in de grondwet staat. Hij wil dat ook een pedagogische visie een solide basis kan bieden om een school te beginnen. Het wetsontwerp waarin dat mogelijk wordt, ligt op dit moment 'ter internetconsultatie', zoals dat heet. Het betekent dat nog vandaag en morgen burgers en belanghebbenden erop kunnen reageren.

"Doe dat vooral", zegt Kamerlid Eppo Bruins van de ChristenUnie. "Want als dit wetsvoorstel op dit moment zou worden aangenomen, dan zouden zo'n 100 scholen verdwijnen. Niet alleen christelijke scholen."

Bijzonder onderwijs
Bruins' analyse wordt bevestigd door Paul Zoontjes, hoogleraar onderwijsrecht aan de universiteit van Tilburg. De scholen die op dit moment door de wet beschermd worden omdat ze eigenlijk te klein zijn, maar de laatste school zijn van een richting in een omtrek van 50 kilometer, zullen verdwijnen. "Dekker wil van de bescherming van het bijzonder onderwijs af", zegt Zoontjes. Wel tekent hij aan dat scholen tien jaar de tijd krijgen om zich aan te passen, samen te werken of te fuseren.

Maar dat wekt bij ChristenUnie-man Bruins geen vertrouwen: "Zo'n school groeit niet meer. Ouders gaan vrezen dat hun kind geen 8 jaar op dezelfde basisschool kan doorbrengen. Veel brengen hun kind dan al elders heen."

Van de scholen die het mogelijk niet redden is het merendeel gereformeerd vrijgemaakt of reformatorisch. Ook zijn 13 antroprosofische scholen, plus vier nevenvestigingen, een hindoeïstische en de joodse school in Amsterdam bedreigd.

Kwaliteitsverlies
Zoontjes: "Die scholen hebben misschien ook wel lang gedacht: wij zijn onaantastbaar. Dat is niet zo. Een school met minder dan 100 leerlingen is snel vatbaar voor kwaliteitsverlies. Als van de drie docenten er één vertrekt, is dat een groot probleem. Die kwestie lost Dekker in één klap ook op."

Bruins wijst erop dat op de lijst van 100 scholen die zou kunnen verdwijnen, er 44 meer dan honderd leerlingen hebben. "Bovendien hebben ook kleine scholen hun waarde bewezen. De roep om kleinschaligheid is de laatste jaren alleen maar gegroeid."

Vandaag in Trouw een interview met Eppo Bruins: 'Dekker voert een ideologische strijd'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden