Plan om belastingontwijkende multinationals aan te pakken

null Beeld AP
Beeld AP

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) gaat brievenbusfirma's harder aanpakken. De organisatie kwam vandaag met een plan van aanpak om belastingontduiking te beteugelen. Daarmee is een eerste stap gezet in de strijd tussen overheden en multinationals over wie wordt belast, voor hoeveel en waar.

De OESO, die vooral welvarende industrielanden bundelt, heeft al langer de wens om belastingparadijzen en brievenbusfirma's aan te pakken. Onder meer Google, Apple en Starbucks weten met gekunstelde constructies miljoenen aan belastingvoordelen te behalen. Volgens de OESO wordt er jaarlijks tussen de 100 en 240 miljard dollar 'verduisterd' op deze manier.

De blauwdruk van maandag is volgens kenners de belangrijkste ontwikkeling in de afgelopen jaren. Toch rijst ook de vraag of de plannen voldoende zijn. De plannen zeer vooralsnog erg technisch. Ook zijn landen niet verplicht de aanbevelingen van de OESO op te volgen, al zullen veel lidstaten de regels overnemen.

Volgens organisaties als Oxfam Novib en ActionAid volstaan de gepresenteerde maatregelen niet om multinationals eerlijk belasting te laten afdragen. Zo zouden multinationals die al gebruikmaken van schadelijke belastingregimes, zoals McDonald's, dat tot 2021 mogen blijven doen. Oxfam Novib stelt dat multinationals in feite een vrijbrief krijgen om schadelijke belastingconstructies te blijven gebruiken. Ook zijn arme landen te weinig en te laat betrokken in de besluitvorming.

EU-Commissaris Pierre Moscovici (Economische en Financiële Zaken) is positiever. Hij wil dat snel wordt doorgepakt met 'deze revolutie in belastingtransparantie'. Hij hoopt dat de Europese ministers van Financiën dinsdag akkoord gaan met de automatische uitwisseling tussen de lidstaten van zogenoemde taxrulings.

Nederland moet de maatregelen tegen belastingontwijking zo snel mogelijk invoeren, zegt PvdA-Europarlementariër Paul Tang in een reactie. 'Dit is een kans voor Nederland om de schande van de afgelopen tijd uit te wissen.' Hij verwijst naar de 'dubieuze rol' die Nederland volgens hem speelt in het faciliteren van belastingontwijking.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden