Plan Nederland begrijpt niets van plotse subsidiestop

Plan Nederland, voorheen Foster Parents Plan, krijgt geen subsidie meer van de overheid. Voor vriend en vijand is dat besluit als een donderslag bij heldere hemel gekomen.

Bij de organisatie, ooit de best geoliede wervingsmachine van Nederland, worden nu de wonden gelikt. Voorzitter J. W. Gunning was verbijsterd toen vrijdag bekend werd dat zijn organisatie het de komende vier jaar zonder de gevraagde 144 miljoen euro moet doen. Directeur Paul Lem en zijn team konden het gisteren nog steeds niet geloven.

De organisatie stuurde direct een persbericht de deur uit om vooral te verklaren dat de 144.000 gesponsorde kinderen niet worden getroffen door het besluit. Want als er één organisatie in Nederland is die weet wat slecht nieuws voor gevolgen heeft voor de fondsenwerving dan is Plan het wel. Sinds het hoogtepunt van 1998 is het aandeel van de eigen fondsenwerving steeds kleiner geworden en is juist de stroom geld van de overheid in belang toegenomen (zie grafiek rechts).

Plan zal volgens Lem de beschikking zeker aanvechten. Wordt het gevraagde geld niet geleverd, dan zullen wereldwijd projecten niet de omvang krijgen waarop gerekend was, minder waterputten in China om maar eens een voorbeeld te noemen. Maar Lem denkt ook dat elders in de wereld de waardering zo groot is voor de organisatie dat daar geld te vinden is als onverhoopt in Nederland de kas dicht blijft.

Wat de reden voor het besluit is? Lem heeft er geen verklaring voor. Plan voelt zich volstrekt onbegrepen. Nog op 14 september spreekt de ambtelijke top van het ministerie van buitenlandse zaken lovend over het jaarverslag 2005. Er worden hier en daar wat opmerkingen gemaakt over het partnerbeleid en over de kwaliteitsverbeteringen, maar uit de tekst kan geen enkele conclusie worden getrokken dat de geldkraan dichtgaat op grond van een onvoldoende goede score.

De cijfers in die score liegen er overigens niet om. Plan moest net als alle andere aanvragers een score halen van 65 procent om in aanmerking te komen voor een subsidie voor de komende vier jaar. Ze moesten tonen wat ze in het verleden waard waren en wat ze in de toekomst konden bewerkstelligen. Plan scoort 58 procent en loopt op een aantal punten zeer uit de pas, zo blijkt uit de beoordeling. De kwaliteit van het partnerbeleid krijgt een 2. Collega’s Hivos en Cordaid scoren daar aanzienlijk hoger en de concurrent in de categorie kinderfondsen, Terre des Hommes, pakt een 7.

Slecht scoort ook het nieuwe partnerbeleid dat in de voorstellen staat. Hier is een 3 op een maximale score van 12 bereikt. En wat altijd zeer zwaar weegt voor de donateur: hoe zit het met de doelmatigheid, het tonen van zichtbare resultaten. Ook hier wordt niet best gescoord en doen collega’s het beter. Voor Lem zijn de scores onverklaarbaar laag. Het wachten is nu op de brief uit Den Haag waarin wordt uitgelegd waarop het negatieve oordeel precies is gestoeld.

Minder dramatisch, maar toch zeer gevoelig is de korting die Cordaid heeft gekregen op de gevraagde overheidsbijdrage. Zestig miljoen minder krijgt de katholieke organisatie van minister Van Ardenne. „Door de bank genomen presteren wij niet slechter dan de andere organisaties”, zegt directeur René Grotenhuis. Wat zich volgens hem wreekt is dat de prestaties „in een papieren werkelijkheid moesten worden vastgelegd, een westerse functionale rationaliteit”. Ook Cordaid gaat nog eens nadrukkelijk studeren of de beschikking aangevochten kan worden. Vooral de korting van veertig miljoen, geld dat grote organisaties moeten afstaan voor kleine, leidt tot verontwaardiging. „Dat is buiten proportie. Hier is een nieuwe beleidswens binnengeslopen. De spelregels zijn tijdens het spel veranderd. Dat maakt het dubbel wrang.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden