Plan medische bijsluiter valt goed bij artsen

Burgerinitiatief van tv-programma 'Radar' krijgt bijval uit medische hoek

VAN ONZE REDACTIE GEZONDHEID EN ZORG

De artsenfederatie KNMG vindt dat patiënten standaard vooraf een 'medische bijsluiter' moeten krijgen bij een behandeling.

Televisieprogramma 'Radar' is een burgerinitiatief gestart voor een verplichte bijsluiter voor medische behandelingen. In het vooraf te verstrekken document moeten de diverse behandelopties staan, net als de gekozen ingreep, de risico's en gevolgen daarvan. Ook kan de bijsluiter informatie bevatten over het gekozen hulpmiddel (bijvoorbeeld het type pacemaker of kunstgewricht).

Artsen zijn wettelijk verplicht hun patiënten te informeren over ingrepen. In de praktijk gebeurt dat vooral mondeling - wat oncontroleerbaar is en vaak onvoldoende, vindt Radar. Als het initiatief 40.000 handtekening krijgt, moet de Tweede Kamer het voorstel bespreken.

Lode Wigersma, directeur beleid en advies van de KNMG, spreekt over een goed initiatief. "Er is al heel veel informatie, maar we weten dat ziekenhuizen hier wisselend mee omgaan." Kinderziekenhuizen doen dat bijvoorbeeld heel goed, weet Wigersma, maar verder hangt het erg af met welk ziekenhuis of welke specialist je te maken hebt.

Om de schriftelijke informatieplicht bij wet te regelen gaat Wigersma te ver. Vooral omdat zo'n wet geen garantie biedt dat het ook echt gebeurt, zegt de KNMG-directeur. Wigersma: "Ziekenhuizen moeten er gewoon op toezien dat artsen en verpleegkundigen standaardinformatie over ingrepen verstrekken."

Hoogleraar communicatie in de zorg Sandra van Dulmen vreest dat standaardinformatie mensen ertoe aanzet om zelf te dokteren. "Als in die informatie staat dat pijn na de ingreep normaal is, kan dat geruststellend zijn. Maar pijn kan ook een teken zijn van complicaties." Van Dulmen voelt daarom meer voor op de persoon toegesneden informatie, waarbij een arts ook aangeeft wat wel en niet op de patiënt van toepassing is.

Wigersma erkent het risico van zelf dokteren. Het verstrekken van standaardinformatie kan een arts daarom ook nooit ontslaan van de plicht om te kijken hoe het gaat met de patiënt, vindt hij.

De KNMG-directeur voelt er weinig voor om arts en patiënt te laten tekenen voor de verstrekte informatie, zoals de initiatiefnemers van het burgerinitiatief willen.

Wigersma: "Dan leg je je als arts vast op standaardinformatie. Dat is niet wenselijk want de praktijk leert dat daarvan bij een behandeling soms juist afgeweken moet worden, bijvoorbeeld tijdens een operatie."

Het plaatsen van een handtekening doet Wigersma bovendien teveel denken aan een contract, wat de deur openzet naar het afrekenen van artsen op hun prestatie als de behandeling niet het gewenst resultaat oplevert.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden