Plan Groningen is 'eerste stap naar herstel van vertrouwen'

Hans Alders presenteert het concept van het eerste meerjarenprogramma 'Aardbevingsbestendig en kansrijk Groningen'. Beeld anp
Hans Alders presenteert het concept van het eerste meerjarenprogramma 'Aardbevingsbestendig en kansrijk Groningen'.Beeld anp

Er komt een geschillencommissie die onenigheden over de afhandeling van de aardbevingsschade in Groningen moet beoordelen. De aanpak van de schade wordt daarmee 'oplossingsgericht' en 'de veiligheid van bewoners staat voorop'. Hans Alders, de Nationaal Coördinator Groningen, zei dat vandaag bij de presentatie van het meerjarenplan Aardbevingsbestendig en Kansrijk Groningen.

Complexe gevallen krijgen een 'case manager' toegewezen. Loopt de afhandeling opnieuw vast, dan kan ook daar de arbiter uitspraak doen. Blijft er onenigheid, dan kan de gedupeerde in het uiterste geval naar de rechter stappen.

Voor bewoners wordt samen met maatschappelijke organisaties een steunpunt ingericht waar ze vragen kunnen stellen en hulp kunnen krijgen bij het invullen van formulieren. Ook bedrijven krijgen een apart loket waar ze terecht kunnen met vragen als er schade is. Hans Alders wil bovendien dat bij schadeherstel direct wordt gekeken naar 'duurzaamheidsmaatregelen', zoals het energiezuinig maken van een huis.

Beginnen in januari
Vanaf 1 januari 2016 wil Alders beginnen met het versterken van 1650 huurwoningen in de kern van het aardbevingsgebied. Daarna zullen ook huurwoningen in Middelstum, Stedum, Uithuizen, Uithuizermeeden, Ten Boer en Slochteren worden aangepakt.

Alders leidt een nieuwe rijksdienst met zo'n honderd werknemers, die zich bezighoudt met de problemen door de aardbevingen in Groningen. De Nationaal Coördinator werd aangesteld op verzoek van de getroffen gemeenten en de provincie Groningen en kreeg een half jaar voor het maken van het plan. De voorstellen van Alders komen in december aan de orde in de ministerraad.

Lichtjes vrolijk
Dick Kleijer van de Groninger Bodembeweging reageerde voorzichtig positief op het rapport. Hij is blij met de waarde die Alders zegt te hechten aan de wensen van woningeigenaren. ''Er is er maar één die bepaalt wat er in uw huis gebeurt, en dat bent u zelf'', zei de Nationaal Coördinator.

''Alders erkent dat de eigenaar baas is in eigen huis, en dat is een van de punten die er wat ons betreft in moesten staan'', aldus Kleijer. ''Dit is de eerste keer dat ik hem hoor zeggen dat de veiligheid van de bewoners centraal staat, en daar zullen we hem aan houden. Dit is een eerste stap naar herstel van vertrouwen. Het is natuurlijk niet genoeg, want er moet ook naar de oorzaak worden gekeken. Maar het is een stap die we nog niet eerder hebben meegemaakt. Hier word ik lichtjes vrolijk van.''

Volgens Kleijer hebben de Groningers een lange geschiedenis van 'gepiepeld worden'en biedt deze stap 'een tikkeltje vertrouwen'. ''We blijven hem heel kritisch volgen, maar moeten hem wel een kans geven.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden