Column

Plan gratis techniekstudies is discriminatie alfa-student

Ik kon mijn ogen nauwelijks geloven, toen ik zondagavond las wat PvdA-er Ronald Plasterk tijdens Buitenhof had voorgesteld. De politicus zou graag zien dat studenten, die voor een technische opleiding kiezen, niet langer collegegeld hoeven te betalen. Op deze wijze hoopt hij het aantal studenten in de technieksector te doen stijgen, zodat het huidige tekort aan technisch opgeleiden op de arbeidsmarkt op termijn verholpen wordt.

Hoewel ik in eerste instantie stellig ervan overtuigd was dat het hier slechts een proefballonnetje betrof waarmee de PvdA kortstondige publiciteit op het oog had, eindigde het nieuwsberichtje waar ik op gestuit was met een voor mij schokkende mededeling: het plan zou warempel echt in het PvdA-verkiezingsprogramma opgenomen worden.

Mijn eerste reactie op elke voorgestelde maatregel, die zich specifiek richt op het verzachten van omstandigheden voor techniekstudenten, is zonder uitzondering het houden van een lange tirade over ellendige alfa-studentdiscriminatie en politici die we eigenlijk gewoon voor grondwetsovertredingen zouden moeten aanklagen. Ik begrijp namelijk niet waarom zij, die toevallig minder aanleg hebben voor bouw- of natuurkunde, automatisch minder recht op overheidssteun hebben. Plannen zoals het huidige PvdA-voorstel benaderen ons onderwijssysteem als een soort mini-economietje: schaarse studentvarianten schieten met het voorstel letterlijk in waarde omhoog. Dat is wellicht min of meer de werkelijke situatie op de arbeidsmarkt, maar voor het onderwijs lijkt het me een vreemde insteek. Wanneer we enkel op carrièrekansen letten, vallen immers nogal een aantal nu nog bestaande studies af.

Bovendien: waar zouden we de voorgestelde overheidsmatige voortrekkingsfondsen eigenlijk van gaan betalen? Denkt de PvdA een beroep te kunnen doen op het bedrijfsleven, of valt straks een hele andere hoek van het onderwijs van bezuinigingsellende uit elkaar?

En betekent dit dat we vanaf heden in elk PvdA-verkiezingsprogramma weer een nieuwe sector aantreffen, die de partij poogt collegegeldvrij te maken? Bij goede resultaten zullen techniekstudenten snel weer collegegeld moeten betalen voor hun opleiding. Wie volgt? Bewegen we ons vanaf heden tijdens elke verkiezingsperiode al duimend naar de partijwebsite, om te kijken of wij dit keer gespekt worden door de mogelijke regeringspartij? Of heb ik de technische aspecten van het plan verkeerd begrepen?

Helaas kon ik als niet-gespecialiseerde middelbare scholier op meer begrip voor mijn verontwaardiging rekenen onder vrienden, dan nu nog het geval is. Toen ik maandagmorgen, nog altijd lichtelijk gekwetst, mijn onthutsing deelde met een vriendin hoonde ze mijn zorgen slechts weg: ik studeer rechten. Dat ik dus niet warm loop voor een plan, dat lijkt neer te komen op het meenemen van inflatie en deflatie in de waardering van bepaalde studies, leek haar nogal wiedes.

Verbouwereerd hield ik nog even vol dat het hier echt niet om eigenbelang ging - ik kwam op voor álle alfa-studenten, zo claimde ik, haar schampere blik koppig negerend. Sterker; eigenlijk kwam ik gewoon op voor Alle Studenten, die op lange termijn geen van allen baat zouden hebben bij dit soort regelingen. Dat andere mensen niet inzien hoe oneerlijk het is om het collegegeld moedwillig selectief af te schaffen, is niet mijn fout, beet ik niemand in het bijzonder toe.

Maandagmiddag leek iets mij voor mijn zeurderige instelling te willen straffen. Spontaan doken overal advocatenbureaus op. Geen al-dan-niet daadwerkelijk oud pand was veilig; elke twee-, driehonderd meter sierden juristen een voorgevel. Eigenlijk kan ik me dus maar beter gelukkig prijzen, dat de PvdA in ieder geval geen tegenovergesteld plan heeft voorgesteld. Als wij juristen-in-spee ons collegegeld in lijn met de populariteit van onze opleiding zouden moeten betalen, zouden we naar ik vrees eigenhandig de overheidssteun voor studies van onze technische medestudenten kunnen financieren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden