Update

Plan Goudse 'megamoskee' zorgt voor beroering

Bouwschets: de achterkant van het moskeecomplex Beeld Stichting El Wahda
Bouwschets: de achterkant van het moskeecomplexBeeld Stichting El Wahda

Het moet de grootste van Nederland worden, maar voorlopig gebeurt er nog even niets. De komst van een moskeecomplex in het noorden van Gouda leidt tot bezwaarprocedures, Kamervragen en veel boos gerucht.

Als de initiatiefnemers van stichting El Wahda hun plannen kunnen uitvoeren, gaat een voormalig marechaussee-kazerne in Gouda-Noord straks ruimte bieden aan 4500 gelovigen. Er komt een moskeezaal, maar ook dertig klaslokalen, ontmoetingsruimten, een lijkwassingsruimte en feestzalen.

Geen overbodige luxe, vinden de besturen van drie bestaande Goudse Marokkaanse moskeeën. Zij zijn uit hun jas gegroeid en verwachten dat het nieuwe complex ruimte genoeg heeft voor al hun bezoekers. Verwachte totaalprijs: 2,5 miljoen euro. De financiering zou inmiddels rond zijn.

Zoals gebruikelijk bij de komst van nieuwe moskeeën heeft een groep bewoners protest aangetekend. Vereniging 'Gouda Noord zoals het Hoort' is ruim 100 man sterk en belooft een petitie en als het nodig is een juridische strijd. Met een kleine moskee van 200 of 300 man hebben zij naar eigen zeggen geen problemen. Maar zo'n groot complex als dit zou zorgen voor parkeeroverlast, geluidsoverlast (getoeter bij bruiloften) en de komst van veel allochtonen in een buurt die nu nog overwegend niet-islamitisch is.

Alternatieven zijn minder omstreden
De gemeente heeft volgens de bewoners niet voldoende gekeken naar alternatieven. Zo wil een ontwikkelaar de kazerne gaan gebruiken voor seniorenappartementen, een medisch kinderdagverblijf en een school voor zeer moeilijk lerende kinderen. Die laatste twee moeten bij de gemeente een streepje voor hebben, vinden ze. De overheid heeft een zekere plicht om zulke instellingen te huisvesten.

Tegenstanders hebben naar eigen zeggen meer redenen om bezorgd te zijn. Zo zou op een avond voor fondswerving de omstreden prediker Tarik Chadlioui het woord hebben genomen. Het komt veel vaker voor dat ultra-orthodoxe, salafistische prominenten helpen bij het financieren van Europese moskeeën. Hun steun betekent lang niet altijd dat de moskee zelf ook ultra-orthodox of extremistisch wordt, maar Chadlioui heeft de schijn wel heel erg tegen. Hij wordt gezien als een van de belangrijkste contacten van extremistengroepen Sharia4Belgium en Sharia4Holland. Ook heeft hij veel contact met Nederlandse jihadgangers.

null Beeld El Wahda
Beeld El Wahda

Moslims en een atoombunker
Verder heeft de kazerne een atoombunker. Het is vast geen toeval, vinden tegenstanders, dat de initiatiefnemers een pand hebben gekozen met zulke capaciteiten. CDA-Kamerlid Peter Oskam stelde er afgelopen weekend Kamervragen over. 'Krijgt de koper van de voormalige kazerne de atoombunker hierbij inbegrepen?", vroeg hij minister Opstelten (Veiligheid en Justitie). "En heeft deze koper dan vrij toegang tot en beschikking over de atoombunker?"

Wat de Goudse moslimgemeenschap precies aan zou moeten met zo'n bunker weet Oskam niet. Hij doet niet aan doemdenken, vertelt hij aan het AD. "Maar zo'n bunker is wel precair. De combinatie van een islamitisch centrum in een oude kazerne met een atoombunker, die is wel heel apart." De initiatiefnemers waren woensdagmiddag niet direct bereikbaar voor commentaar.

De gemeente heeft de beslissing over de moskee inmiddels een half jaar uitgesteld, meldt de Telegraaf. Over radicalisme maakt burgemeester Milo Schoenmaker zich geen zorgen. "Extremisme is juist een zorg bij veel moskeebesturen", zei hij eerder in antwoord op raadsvragen. "In gesprekken met mij zeggen ze: 'Het gaat om onze kinderen. Waarom zouden wij dan het radicalisme binnenhalen?' Dat is een garantie dat ze er serieus mee omgaan."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden