Plan EU voor opslag passagiersgegevens

(Novum/AP) - Europees commissaris voor justitie en openbare veiligheid Franco Frattini presenteert dinsdag als onderdeel van een nieuwe campagne tegen terrorisme een voorstel om negentien rubrieken van gegevens van luchtvaartpassagiers, waaronder e-mailadressen, telefoonnummers en betalingsgegevens, te verzamelen en gedurende dertien jaar op te slaan.

Het plan komt overeen met de wijze waarop de Verenigde Staten sinds de aanslagen van 11 september 2001 informatie over luchtreizigers verzamelen. Als de lidstaten ermee instemmen, moeten luchtvaartmaatschappijen hun passagiersgegevens voor geplande vluchten van en naar de Europese Unie afstaan aan de nationale politiediensten, die aan de hand van de informatie een risicoanalyse moeten maken.

Frattini zei dat zijn voorstel een voor de hele EU geldende norm stelt voor data die van passagiers kunnen worden verzameld. Nu kennen van de 27 lidstaten alleen Groot-Brittannië, Denemarken en Frankrijk regels voor het verzamelen en gebruiken van passagiersgegevens, maar de nationale systemen verschillen onderling sterk.

Privacybewakers zeggen dat het systeem de bescherming van persoonsgegevens van burgers verder aantast en nauwelijks zal werken om terreurverdachten op te sporen. "Dit is weer een maatregel die iedereen onder toezicht plaatst en tot een 'verdachte' maakt, zonder enig recht om te weten hoe de gegevens worden gebruikt", zei Tony Bunyan van de groep Statewatch.

Volgens hem is er weinig bewijs dat het verzamelen van 'berg na berg aan aan gegevens' over de activiteiten van iedereen in de Europese Unie ook maar iets bijdraagt aan terreurbestrijding.

Volgens de EU heeft een proefproject in Groot-Brittannië aangetoond dat het mogelijk is 'talrijke arrestaties' te verrichten dankzij het verzamelen van dergelijke gegevens.

De 'passagiersprofielen' zullen in eerste instantie gedurende vijf jaar worden bewaard. Daarna worden de gegevens gedurende nog eens acht jaar in een 'slapend' archief bewaard alvorens voorgoed te worden gewist. De autoriteiten in de lidstaten kunnen volgens het voorstel de gegevens gebruiken om personen die zij als een terreurrisico beschouwen te ondervragen of de toegang tot het land te ontzeggen. Gevoelige informatie, waaruit bijvoorbeeld iemands ras, religie, politieke opvattingen of seksuele geaardheid kan worden afgeleid, zou automatisch gefilterd en gewist worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden