Plan energiebesparing gaat Rotterdam niet ver genoeg

Rotterdam maakt zich grote zorgen over de uitkomsten van het Nationaal Energieakkoord. Vandaag onderhandelen de partijen bij de SER in Den Haag opnieuw over ingrijpende maatregelen die moeten leiden tot een omschakeling naar duurzame energie in Nederland.

Volgens de Rotterdamse wethouder Alexandra van Huffelen zullen met de plannen, voor zover die nu bekend zijn geworden, de langetermijndoelen in Nederland niet worden gehaald. "We ondervinden in de Rotterdamse regio nu al de gevolgen van klimaatverandering. We hebben problemen met fijnstof. Twintig procent van de nationale uitstoot van CO2 komt uit onze regio met de haven en de industrie. De urgentie is groot."

Van Huffelen, nauw betrokken bij het Rotterdamse klimaatinitiatief, een publiek-private samenwerking die in 2025 de CO2-uitstoot in de regio wil halveren, heeft gisteren de voorzitters van drie deelprogramma's van het Energieakkoord per brief opgeroepen de plannen verder aan te scherpen. Ze pleit voor een grotere aandacht voor het opslaan van CO2 op zee, waar Rotterdam plannen voor heeft.

Ook wil ze meer aandacht voor biomassa. De Rotterdamse haven streeft naar een omschakeling van een haven voor fossiele brandstoffen naar een haven voor grondstoffen voor bio-energie.

Verder vindt Van Huffelen dat er in de grootschalige energiebesparingsplannen, die deze week in Trouw uitlekten, te weinig prikkels zitten voor burgers om te investeren. Ze vindt dat binnen het Energieakkoord verenigingen van eigenaren een grotere rol moeten krijgen.

"Driekwart van de huizen in Rotterdam is gestapelde bouw, investeringen moeten komen van eigenarenverenigingen." (

trouw

)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden