Plan D66: 40-urige werkweek moet terug

Wouter Koolmees.Beeld ANP

We moeten met zijn allen weer meer gaan werken en de 40-urige werkweek moet terug. Ook moet Tweede Pinksterdag geschrapt worden als verplichte verlofdag. Dat plan lanceerde D66-Kamerlid Wouter Koolmees vandaag in het televisieprogramma Buitenhof.

Als er gebeurt wat hij voorstelt, kunnen de lonen stijgen, kan de inkomstenbelasting omlaag en kan het gat op de overheidsbegroting fors omlaag. Nederland komt dan volgens Koolmees 'werkend uit de crisis'.

Koolmees was een van de opstellers van het begrotingsakkoord dat VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie eind april sloten om het begrotingstekort volgend jaar weer onder de 3 procent te brengen.

Nederlanders werken zo'n 1377 uur per jaar en dat is het minst van alle geïndustrialiseerde landen, blijkt uit onderzoek van de OESO. Hongaren en Polen zitten ver boven de 1900 uur, maar ook met Nederland vergelijkbare landen scoren veel hoger. Finnen werken gemiddeld 1690 uur, Britten 1647 uur en Zweden 1624 uur.

Andere partijen niet enthousiast
Het voorstel wordt door andere partijen in de Tweede Kamer niet met groot enthousiasme ontvangen. 'Het is een beetje het verhaal van een econoom', aldus CDA-Tweede Kamerlid Eddy van Hijum. Hij vreest dat bedrijven door hogere loonkosten gedwongen zullen zijn in deze crisistijd meer mensen te ontslaan waardoor meer banen verloren gaan.

'Werkend de crisis uit is op zich goed, maar op de korte termijn helpt dit voorstel niet.' De CDA'er ziet meer in het beheersen van de loonkosten en het verhogen van de productiviteit. De SP is zeer kritisch over het D66-plan en wil ook inzetten op hogere productiviteit door innovatie.

Koolmees was een van de opstellers van het begrotingsakkoord dat VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie eind april sloten.Beeld ANP

In 2012 bestaat een gemiddelde Nederlandse voltijdswerkweek uit 36,7 uur. Koolmees: 'De omstandigheden zijn nu sterk veranderd: steeds minder werkenden moeten zorgen voor steeds meer niet-werkenden. Daarom moeten we dit decennium de historische trend keren en de werkweek weer langzaam terugbrengen tot 40 uur. Dat versterkt onze economie structureel en biedt ook ruimte om de lonen te laten stijgen en de inkomstenbelasting te verlagen. Bijkomend voordeel is dat de binnenlandse consumptie stijgt en het vertrouwen van consumenten toeneemt.'

Koolmees hoopt op een nieuw akkoord over een langere werkweek en hogere lonen tussen vakbonden en werkgevers, net zoals die bij het Akkoord van Wassenaar in 1982 belangrijke afspraken maakten over loonmatiging.

In sommige Europese landen wordt al gesproken over het terugbrengen van het aantal verplichte verlofdagen. 'Nederland is ruim bedeeld met vrije dagen in vergelijking met andere landen. Het schrappen van een verplichte verlofdag als Tweede Pinksterdag versterkt onze economie direct', aldus Koolmees. Het CBS liet onlangs weten dat de economische groei met 0,3 procent toeneemt door het schappen van een verplichte verlofdag. Dat zou het begrotingstekort direct met een miljard euro verkleinen.

 
De omstandigheden zijn nu sterk veranderd: steeds minder werkenden moeten zorgen voor steeds meer niet-werkenden. Daarom moeten we dit decennium de historische trend keren en de werkweek weer langzaam terugbrengen tot 40 uur
Wouter Koolmees
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden