Plan B ligt altijd op de loer

Een goede foto maken valt in de Tour niet mee. Het is zoeken, hopen en soms een beetje geluk hebben, zegt fotograaf Patrick Post.

Op tafel staan twee glazen rode wijn. Een pizza dampt. Vandaag hebben ze het gehaald - ze zijn in hun hotel aangekomen, net voordat de keuken zou sluiten.

Naast de glazen en het bord ligt het routeboek van de Ronde van Frankrijk. De twee fotografen kijken elkaar aan: ze weten dat morgen een aantal zware beklimmingen op het programma staat. Mogelijk wordt de Tour morgen definitief beslist. De één bladert, de ander neemt een hap. Morgen moet het gebeuren. Het beslissende moment in deze Ronde mogen ze niet missen. Ze spreken alle scenario's door. De conclusie: we kijken morgen verder. Wind, regen, of een toevallige gebeurtenis, kan al hun plannen immers volledig wijzigen. Ze weten het. De Tour zit vol verrassingen.

Patrick Post bladert door een grote stapel foto's. Acht keer was hij voor Trouw fotograaf in de Tour de France. Altijd werkte hij samen met een collega van een concurrerende krant. Zijn blik blijft soms even hangen bij een foto. Achter elk beeld zit een verhaal. Over Rasmussen die in 2007 uit de Tour werd gegooid door de leiding van de Rabobank. De doorwaakte nacht die de twee fotografen ervoor overhadden om die ene foto te kunnen maken. "We leefden op focus en adrenaline. We waren samen met een cameraman van de NOS de enige twee fotografen die er nog waren. Dat had unieke beelden kunnen opleveren."

Soms lukt dat. Soms ook niet. De krant wil elke dag een bijzonder beeld. Niet de foto's die de persbureaus leveren, maar een mooi, sfeervol stilleven uit de Ronde, in juli toch min of meer de metafoor van het leven. Het betekent dat Post iedere dag een plan moeten smeden. Hoe zullen ze rijden, op welke berg of in welk weiland zullen ze het voorbijrazende peloton proberen te vangen? Zij, fotografen van de krant, zitten niet achter op de motor om de koers te volgen. Ze rijden in een auto van plek naar plek. Zoekend, speurend naar dat ene andere, afwijkende beeld.

En dan nog. Post: "We hebben wel eens op een berg gezeten waar we de mooiste foto's konden maken. Een dag later hoorden we dat vijftig meter verderop een renner in het ravijn was gereden. Niets van gemerkt. Het loopt altijd anders dan verwacht. De kans dat je zo'n moment mist is groot. Al heb je soms ook geluk. Dan valt er iemand precies voor je neus. Dat zijn dan foto's die de wereld over gaan."

Als onafhankelijk fotojournalist is het volgen van de Tour vooral een kampioenschap keuzes maken. Iedere dag weer. "De jongens van de persbureaus die achterop een motor zitten kunnen overal stoppen. Voor ons is het zoeken. Achterin de auto ligt alle apparatuur die we hebben. Alles gaat mee, want je weet nooit van te voren welke lens je nodig hebt. De zoektocht naar een plek is moeilijk. Soms zoek je te lang en kom je er op het laatste moment achter dat je te ver bent doorgereden. Dan moet je je plan wijzigen en verder rijden naar een volgende berg of afdaling."

"Ik stel eisen. Ik wil niet dat er reclameborden op mijn foto's staan. Dat vind ik niet mooi. Ook campers en dranghekken probeer ik te mijden. Dat betekent wel dat je vaak niet in de laatste kilometers kunt fotograferen. Dat zijn de keuzes die ik maak. De aankomst fotograferen vind ik niet zo interessant. Al kan dat soms ook het verhaal zijn. Als Cavendish voor de vijfde keer een etappe wint bijvoorbeeld. Dan moet dat verteld worden." Post laat een foto zien. Een lelijke. "Hier zaten we 's ochtends op het peloton te wachten. Het was prachtig. Om de berg hing dikke mist. Het zouden heroïsche foto's worden. Tot de zon doorbrak op het moment dat het peloton arriveerde. Toen pas zagen we dat we op het saaiste stuk stonden van die dag. Grijze stenen. Meer niet. Wat we dan doen? Zo snel mogelijk plan B bedenken."

Patrick Post exposeert tot 17 september een

selectie van zijn foto's in De Engelbewaarder,

Kloveniersburgwal 59, Amsterdam.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden