Plan Asscher verdeelt Kamer

JELLE BRANDSMA en REDACTIE POLITIEK

Het recht op kinderopvang verdeelt de Tweede Kamer. "Ik wil dat ieder kind naar de opvang of peuterspeelzaal kan", zegt Tjitske Siderius, Kamerlid voor de Socialistische Partij. Zij vraagt minister Asscher van sociale zaken vandaag om dat te onderzoeken. "Als de Tweede Kamer de voor- en nadelen op een rij heeft en weet wat de kosten zijn van minimaal twee dagdelen opvang dan kunnen wij een afgewogen keuze maken."

Siderius stuit op weerstand bij de VVD. "Alleen kinderen opvangen van ouders die werken. Dat is het doel", zegt Kamerlid Anne Mulder. "Voor kinderen van niet-werkende ouders gaat er apart geld naar gemeenten. Dat moeten gemeenten aanwenden om kinderen die dat nodig hebben opvang te bieden."

Aanleiding voor de discussie is het plan van Lodewijk Asscher om de kindercrèche en peuterspeelzaal meer te integreren. De crèche wordt nu ten dele betaald door kinderopvangtoeslag aan ouders te geven. De peuterspeelzalen worden gefinancierd door gemeenten. Regels voor de twee vormen van opvang verschillen. Asscher wil de regels harmoniseren en voor opvang in de crèche en de speelzaal kinderopvangtoeslag bieden. Tenminste voor kinderen van ouders die werken. Voor kinderen van ouders die niet werken moet de gemeente iets regelen; hoeveel geld zij daar voor krijgen is nog onduidelijk.

Siderius is bang dat een deel van de gemeenten voor ouders die niet werken geen opvang organiseert. "Het is belangrijk dat kinderen uit allerlei bevolkingsgroepen met elkaar spelen. Dat is goed voor de integratie en leidt tot een goede aansluiting op het basisonderwijs. De ene gemeente investeert daar wel in, de andere niet. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft voorgesteld alle kinderen recht te geven op twee dagdelen opvang. Dat lijkt mij nuttig. Van alle kinderen komt nu 85 procent in de opvang. Wij moeten ervoor zorgen dat die andere 15 procent niet op achterstand raakt."

De PvdA hoopt op een goede uitkomst van het gesprek tussen Asscher en de gemeenten. Kamerlid Keklik Yucel: "Ik zie ook het liefst een opvang met een sterke pedagogische ontwikkelfunctie voor kinderen met werkende ouders èn niet-werkende ouders. Geen segregatie. Dat is de stip aan de horizon. Wij werken in die richting."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden