’Plan 2028’ beoogt cultuuromslag

In de euforie van Sydney 2000 wakkerde vooral de politiek de discussie over Olympische Spelen in Nederland aan. NOC-NSF reageerde met scepsis; nu wil de sportkoepel met ’Olympisch Plan 2028’ een cultuuromslag bewerkstelligen.

Kom bij Hans Blankert niet aan met hartverwarmende loze woorden. Na Sydney schreef de toenmalige preses van NOC-NSF een ’Beste Wim-brief’ aan toenmalig minister-president Kok. Of Kok na het applaus bereid was de jaarlijkse bijdrage van 150 miljoen gulden te verhogen naar 600 miljoen in 2008?

Afschaffing van subsidies voor bonden volgde. De bijdragen van VWS zijn recent verhoogd, maar veel geld werd verschoven naar projecten in het kader van integratie en gezondheid. De topsport voelt zich nog altijd tekort gedaan met haar deel.

In de tijd dat Amsterdam zich kandidaat stelde voor de Olympische Spelen van 1992, was de situatie onvergelijkbaar slechter. Ruud Lubbers vond dat de sport haar eigen boontjes kon doppen. Daarom was de beschamende nederlaag die Amsterdam in Lausanne leed zo voorspelbaar.

Het was een impulsieve actie van een klein aantal mensen in een land zonder sportcultuur. Met Anton Geesink achter de biertap en als promotor namens de overheid staatssecretaris Joop van der Reijden, die het maar een absurde missie vond.

Het huidige rapport ’Olympisch Plan 2028’ waarop de komende jaren wordt voortgebouwd, is een eerste globale verkenning. Die is al wel mijlenver verder dan het eerdere streven om van Amsterdam een olympisch dorp te maken.

Toch is er voor 2028 geen concreet plan om in Nederland een stad als zodanig om te dopen. Er is slechts vastgesteld dat „Nederland op papier voor de organisatie van de OS zou kunnen gaan. Een lange termijn visie gericht op het sportklimaat zou daarvan echter de basis moeten vormen.”

Hiermee wordt gehoor gegeven aan een belangrijke eis van het IOC. Goede faciliteiten vormen niet de enige voorwaarde. Bovenal moet de kandidaat een echt sportland zijn die het evenement gebruikt als meerwaarde voor de maatschappij.

Barcelona hield aan ’92 een bruisende toeristenstad over; Vancouver wil in 2010 een regio ontsluiten en Londen biedt met 2012 toekomstperspectieven voor de jeugd.

En wat wil NOC-NSF? Zij draait de zaken om. De Olympische Spelen zijn van doel middel geworden. De vraag of NOC-NSF straks een stad als kandidaat naar voren zal schuiven, is niet aan de orde. Het is slechts een wens die wordt gebruikt om in Nederland bevlogenheid en inspiratie voor sport los te maken. En geld natuurlijk.

„Het perspectief van de organisatie van de OS wordt als een kans c.q. katalysator gezien om vele krachten zodanig te bundelen dat de maatschappelijke betekenis van sport echt wordt benut”, zegt het rapport. „Dat betekent dat in een beleidsmatige aanpak sport in de wijk, talentontwikkeling, wedstrijdsport en zeker topsport op nationaal en mondiaal niveau elkaar versterken.”

Nederland moet kortom een sportland worden waarvan de politiek en het bedrijfsleven de waarde ten volle onderkennen. Zoals in Groot-Brittannië of Australië. Daarvoor is alleen voor de topsport jaarlijks 200 miljoen euro nodig.

In 1992 deed de olympische topsport het met één miljoen gulden. Veel is ten goede veranderd, elke nieuwe stap zal meer moeite kosten. Die wetenschap maakt ’Olympisch Plan 2028’ uiterst ambitieus in een land waar steun vaak slechts met de mond wordt beleden.

In een land dat zoekt naar een bindmiddel in een multiculturele samenleving kan het wel een interessant initiatief zijn. Als sport ermee daadwerkelijk bewijst dat sterke bindmiddel te zijn, dan is de stap naar Nederland Sportland gemaakt. De olympische wens heeft dan zijn werk gedaan. En die Spelen kunnen we met een gerust hart aan een ander overlaten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden