Plaisier is gewoon scriba

’Is er toekomst voor de protestanten?’ kopte Trouw woensdag. Bas Plaisier heeft door zijn doorzettingsvermogen om hervormden, gereformeerden en lutheranen samen te brengen in de PKN een belangrijk aandeel aan die toekomst geleverd. Ook al is dat samengaan in de PKN soms slechts een administratief samengaan in plaats van een echt samengaan. De uitspraak van Eduard Kimman, secretaris van de rooms-katholieke bisschoppenconferentie, dat ’er weinig reden meer is om nog protestants te zijn’ is niet meer dan het napraten van zijn baas in Rome.

Voor de paus is de rooms-katholieke kerk de enig ware kerk, de andere kerken zijn geen kerken, zegt hij. Alleen deze uitspraak is al genoeg reden van bestaan en toekomst voor de protestanten. Met deze uitspraak gaan paus en Kimman voorbij aan 500 jaar geschiedenis en dienen zij de oecumene niet.

Juist in deze tijd zou de rk kerk stappen naar voren moeten zetten en niet naar achteren. Zolang de rooms-katholieke kerk nog zo verkrampt doet over vrouwen in het ambt, over communie van en met niet-katholieken, over getrouwde pastores die niet als volwaardig worden beschouwd, over geboortebeperking en condooms in ontwikkelingslanden, is er juist toekomst voor protestanten.

Maar Goddank zijn er parochies waar ik als protestant kan meezingen in katholieke kerkkoren, kan deelnemen aan de eucharistie en warmte en geborgenheid ervaar.

Waar het Woord van naastenliefde wordt gebracht. Waar de liefde van Jezus Christus voor de mensen van alledag belangrijker is dan de regelgeverij uit Rome.

Johan Hoetmer Waarland

Paus van de protestanten

Als dominee van de hele protestantse kerk wil ds. Bas Plaisier door het leven gaan. De predikant heeft gemengde gevoelens als mensen zeggen dat hij een soort kardinaal is, of nog erger, de paus van de protestanten. Komt dat misschien doordat de presentatie van de PKN in Utrecht indertijd met zekere uiterlijke waardigheid gepaard ging?

Dominee Plaisier kan vrij makkelijk de nederigheid bewaren door aan te geven dat voor ’scriba’ ’secretaris’ gelezen kan worden. Nederigheid is een (ook Bijbelse) deugd.

In de brievenrubriek in Trouw van donderdag uit ds. M.. van Kooten de wens om met de hersteld hervormden tot een soort associatie te komen.

Graag wil ik aan deze wens de volgende toevoegen: Laat de PKN de voormalige fusiegenoten niet meer de naam of een deel van de naam van hun vroegere kerkgenootschap gebruiken. Dat is zowel juridisch als ethisch incorrect. Het geeft naar binnen en buiten de indruk dat degenen die nu deel uitmaken van de PKN toch nog hervormd, gereformeerd of evangelisch-luthers zijn.

mr. H. van Amstel Huizen

IJdeltuiterij

De PKN is te danken aan een dominee die in de vakantie zijn echtgenote verveelt met werkverhalen. In Tunesië zagen mijnheer en mevrouw Plaisier het licht: er moet wat gebeuren. Tot dan toe was dat niet het geval.

Wat is het meest opmerkelijk: Trouw dat overstapt van principiële zurigheid naar kerkelijke bewieroking? De ijdeltuiterij van een scriba die de hele wereld zijn Tunesische boreling ziet bewonderen? De onbeholpen poging om tientallen jaren ellende in oneliners op te fleuren tot mythevorming?

Muskens is net bisschop af. Kan hij de nieuwe scriba niet worden? Dan valt er ook nog wat te lachen.

Rieks Hoogenkamp Zuiderwoude

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden