Plaisier is gewoon scriba

Is er toekomst voor de protestanten? kopte Trouw woensdag. Bas Plaisier heeft door zijn doorzettingsvermogen om hervormden, gereformeerden en lutheranen samen te brengen in de PKN een belangrijk aandeel aan die toekomst geleverd. Ook al is dat samengaan in de PKN soms slechts een administratief samengaan in plaats van een echt samengaan. De uitspraak van Eduard Kimman, secretaris van de rooms-katholieke bisschoppenconferentie, dat er weinig reden meer is om nog protestants te zijn is niet meer dan het napraten van zijn baas in Rome.

Voor de paus is de rooms-katholieke kerk de enig ware kerk, de andere kerken zijn geen kerken, zegt hij. Alleen deze uitspraak is al genoeg reden van bestaan en toekomst voor de protestanten. Met deze uitspraak gaan paus en Kimman voorbij aan 500 jaar geschiedenis en dienen zij de oecumene niet.

Juist in deze tijd zou de rk kerk stappen naar voren moeten zetten en niet naar achteren. Zolang de rooms-katholieke kerk nog zo verkrampt doet over vrouwen in het ambt, over communie van en met niet-katholieken, over getrouwde pastores die niet als volwaardig worden beschouwd, over geboortebeperking en condooms in ontwikkelingslanden, is er juist toekomst voor protestanten.

Maar Goddank zijn er parochies waar ik als protestant kan meezingen in katholieke kerkkoren, kan deelnemen aan de eucharistie en warmte en geborgenheid ervaar.

Waar het Woord van naastenliefde wordt gebracht. Waar de liefde van Jezus Christus voor de mensen van alledag belangrijker is dan de regelgeverij uit Rome.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden